Градина » Първа помощ за растенията след отпуск

 Първа помощ за растенията след отпуск

Сигурно вече неведнъж ви се е случвало да се уговорите със съседи или приятели да поливат вашите растения, докато отсъствате, но, завръщайки се, ги намирате в плачевно състояние. Преди да хванете лейката, огледайте и преценете растенията.

Избавете ги от застоялата вода

Най-често те се оказват прекалено залети с вода и много по-рядко - изсушени, но и в двата случая изглеждат еднакво: вяли, бледи листа и посивели връхчета. При застояла вода веднага извадете саксиите с цветята от поставката и добре ги подсушете, преди да започнете отново да поливате. Само така задъхващите се корени ще могат постепенно да се възстановят.

Пресъхналите натопете в кофа

Обратно, ако растенията са изсушени, саксиите се поставят в кофа с вода и се оставят там, докато земята се напои изцяло и престанат да се отделят въздушни мехурчета. Сандъчета или големи саксии, които не могат да бъдат поставени в кофа, се наместват върху голяма поставка или леген и се поливат отгоре на всеки час. Постепенно земята ще бухне и ще придобие способността да всмуква влагата.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Разсадете целината

Засаждането на растенията на постоянното им място се извършва през май или през юни, което зависи от датата на засяване на семената за производството на разсад. Целината има дълъг вегетационен период,...

Погрижете се за алабаша

Алабашът узрява много бързо – сочните и вкусни стъблоплоди се появяват два месеца след появата на пониците. Техният вкус много напомня този на ряпата или на познатите ни от детството кочани на зелето....

Погрижете се за обичките

Още преди да са настъпили силните студове, трябва да пренесете обичките в зимното им жилище. При това не забравете да премахнете всички пъпки и цветове, а също така и младите невдървесинени филизи. Пр...

Как да си завъдим бяло френско грозде?

Бялото френско грозде се завъжда по-трудно от червеното и черното френско грозде, защото се отличава от тях по начина на отглеждане и растеж. По качества не им отстъпва. От неговите плодове се правят ...

Начало