Градина » Засаждайте овошките сега, за да се прихванат

 Засаждайте овошките сега, за да се прихванат
Най-уязвими на пролетния студ са бадемът, кайсията и прасковата

Овощните растения се отглеждат на едно място в продължение на много години. Грешките, допуснати при избора на видове, сортове и подложки, както и при засаждането, се проявяват много късно и в повечето случаи са непоправими. От срока и начина на засаждане до голяма степен зависи прихващането и доброто развитие по-нататък.
На какво основно трябва да се обърне внимание при засаждането? На първо място, това е срокът на засаждане. То може да се извърши както през есента, след листопада, така и рано напролет. Във всички случаи есенното засаждане е най-подходящо. Освен, че периодът е по-продължителен и не се налага съхранение на материала, то е свързано и с развитието на корените. Растежът на корените продължава чак до края на декември и започва още в края на зимата. Това дава възможност на засадените през есента дръвчета наранените им клони да зараснат и да започне развитието на нови коренчета. Развитието им се възстановява още към края на зимата и дръвчетата започват да се развиват много по-добре. Особено наложително е есенното засаждане на видовете, които започват да се развиват много по-рано. Такива са бадемът, кайсията, прасковата и афъзката.
Преди засаждането наранените и засъхнали корени се изрязват до здрава тъкан, като по възможност се запазват повече корени. Преди засаждането корените се потапят в рядка каша, приготвена от три части почва и една част пресен говежди тор. Това благоприятства зарастването на наранените корени и по-плътно прилягане на почвата към тях.
Дълбочината на засаждане зависи от подложката, на която са присадени дръвчетата. При смесени подложки, които основно се при костилковите и орехоплодните, засаждането е на дълбочина няколко сантиметра над кореновата шийка. Както по-дълбокото, така и по-плиткото засаждане при тези подложки, се отразява неблагоприятно на развитието и може да доведе и до загиване на дръвчето.
При вегетативните подложки, които сега се използват основно при ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, засаждането е по-дълбоко - до мястото на присадката.
Наторяването на посадъчната ямка влияе много благоприятно на новозасаденото дръвче. То се осъществява, като повърхностният слой от изкопаната ямка се смесва с 15-20 кг угнил оборски тор, 150-200 г суперфосфат и 80-100 г калиев тор. Последният може да се замени с една кофа дървесна пепел. С част от тази смес се запълва ямката, като леко се притъпква и се оформя широка пирамида, а с останалото се покриват корените. След покритието им с почва се притъпква, допълва се ямката и отново се притъпква. Накрая се покрива с рохкава почва, върху нея се поставя сламест оборски тор и се полива с 1-2 кофи вода.

Автор: проф.Цоло Михайлов

Представяме Ви:

Заемете се с бялата овощна пеперуда

Бялата овощна пеперуда (Aporia crataegi) е доста голяма. При разперени криле достига до 5-6 сантиметра. Крилете са бели с характерни черни жилки. Пеперудите летят от началото на юни и се хранят с нект...

ВРЕМЕ Е ДА ЗАСЕЕТЕ РАННИТЕ ДОМАТИ

И за опитния градинар определянето на точния момент за сеитба на разсада за ранни домати често е задача с повишена трудност, а какво ли остава за любителя, още повече ако е начинаещ. Въпросителните са...

Подрежете мушкатото преди да го изнесете

Подрязване на мушкатата се прави едва след като презимуват, в началото на пролетта (март), при подготовката на растенията за изнасянето им отново навън. Тогава на старите растения се прави силна резит...

Проредете лозите, за да родят вкусно грозде

Качествено грозде се получава, когато десертните сортове не са претоварени с плод. Тогава зърната са едри, вкусни, а гроздовете красиви. Обикновено прореждането се извършва на два пъти. Първото е заед...

Начало