Овощните растения се отглеждат на едно място в продължение на много години. Грешките, допуснати при избора на видове, сортове и подложки, както и при засаждането, се проявяват много късно и в повечето случаи са непоправими. От срока и начина на засаждане до голяма степен зависи прихващането и доброто развитие по-нататък.
На какво основно трябва да се обърне внимание при засаждането? На първо място, това е срокът на засаждане. То може да се извърши както през есента, след листопада, така и рано напролет. Във всички случаи есенното засаждане е най-подходящо. Освен, че периодът е по-продължителен и не се налага съхранение на материала, то е свързано и с развитието на корените. Растежът на корените продължава чак до края на декември и започва още в края на зимата. Това дава възможност на засадените през есента дръвчета наранените им клони да зараснат и да започне развитието на нови коренчета. Развитието им се възстановява още към края на зимата и дръвчетата започват да се развиват много по-добре. Особено наложително е есенното засаждане на видовете, които започват да се развиват много по-рано. Такива са бадемът, кайсията, прасковата и афъзката.
Преди засаждането наранените и засъхнали корени се изрязват до здрава тъкан, като по възможност се запазват повече корени. Преди засаждането корените се потапят в рядка каша, приготвена от три части почва и една част пресен говежди тор. Това благоприятства зарастването на наранените корени и по-плътно прилягане на почвата към тях.
Дълбочината на засаждане зависи от подложката, на която са присадени дръвчетата. При смесени подложки, които основно се при костилковите и орехоплодните, засаждането е на дълбочина няколко сантиметра над кореновата шийка. Както по-дълбокото, така и по-плиткото засаждане при тези подложки, се отразява неблагоприятно на развитието и може да доведе и до загиване на дръвчето.
При вегетативните подложки, които сега се използват основно при ябълката, крушата, дюлята и мушмулата, засаждането е по-дълбоко - до мястото на присадката.
Наторяването на посадъчната ямка влияе много благоприятно на новозасаденото дръвче. То се осъществява, като повърхностният слой от изкопаната ямка се смесва с 15-20 кг угнил оборски тор, 150-200 г суперфосфат и 80-100 г калиев тор. Последният може да се замени с една кофа дървесна пепел. С част от тази смес се запълва ямката, като леко се притъпква и се оформя широка пирамида, а с останалото се покриват корените. След покритието им с почва се притъпква, допълва се ямката и отново се притъпква. Накрая се покрива с рохкава почва, върху нея се поставя сламест оборски тор и се полива с 1-2 кофи вода.
Кореновата система на пипера е по-слаба и има по-малка усвояваща способност. Ето защо торенето е изключително важно, за да се получи висок и качествен добив. Известно е също така, че тази зеленчукова ...
Действително понякога се наблюдава пожълтяване на листата на зимния чесън още рано напролет. Има няколко възможни причини за това. Може растенията да са измръзнали през зимата. Друга причина е киселат...
С името “директни сортове” се означават лози, които се счита, че са устойчиви на филоксера и могат да се засаждат без присаждане във филоксерни райони. Под това име се включват и лози, които нямат дос...
Макар да я наричат зелева, тя напада не само зелето, но и всички други растения от неговото семейство – кръстоцветните. Ще видите пораженията от нея по репички, репи, синап и др. Храни се също и с лис...