12.08.2020 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2499  |   0  
Време е да засеете лобелията
Лобелията, висяща или нискорастяща, е прекрасно цвете за украса на балкони и тераси. Отглеждането на разсада не е съвсем проста работа, но не е и нещо много сложно. За засяване на разсада може да използвате саксия, сандаче или освободена от съдържанието пластмасова опаковка на някой хранителен продукт. Важното е съдът да има отвори на дъното и ако няма, направете ги. Успехът ви ще зависи много от почвата, с която ще напълните съда. Тя трябва да е лека. Няма да ви е трудно да я приготвите от пресята градинска почва и пясък в съотношение 1:2 в полза на пясъка. Вместо почва от градината или от затревени участъци, няма да е грешка ако използвате и почва за саксийни цветя, предлагана в магазините, но я пресейте, за да няма едри торфени или други съставки. След като притъпчете приготвената влажна, но не и мокра смеска в съда, разпръснете колкото е възможно по-рядко семената. Те са много дребни и за да получите по по-рядък посев, добре ще е да ги смесите предварително с ситно пресят пясък. Не ги покривайте с пръст, а леко ги притъпчете с дъсчицата за притъпкване. Полейте с пулверизатор, така няма да изровите семената.
При температура 20-25ºС семената ще поникнат за седмица до 10 дни. Щом растенията се оформят, пикирайте ги в пластмасови саксийки. Удобни са чашките за кафе, на дъното на които трябва на направите отвори. Грижа оттук нататък ще ви е да поддържате почвата умерено влажна, да проветрявате и в топлите дни на март и април да изнасяте растенията през деня на балкона, а вечер да ги прибирате.
Що се отнася до срока на сеитба, най-подходящото време е февруари. Тъкмо към края на април и началото на май, когато температурата на въздуха ще е добра за лобелията, ще украсите балкона със собствен разсад.
09.02.2013 г. / Ангелина Костова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020