19.01.2022 година
1564339898.swf
Ц
ветна градина
  2525  |   0  
Кокичета разцъфтяват в стаята
По-ранният цъфтеж на кокичето може да се предизвика чрез отглеждането му при по-специални условия. То, подобно на зюмбюла, лалето и други луковични, може да се подложи на т. нар. форсаж. Разработени са специални технологии, приложими в оранжерийни услови, в които се предвижда дори употребата на стимулиращи растежа и развитието вещества. Те не са приложими при домашни условия, но всеки любител, съобразявайки се с биологичните особености на кокичето и развитието му в природата би могъл да предизвика по-ран цъфтеж.
За да цъфти кокичето, луковицата, прекарала лятото в почвата, трябва да изпита влиянието на ниските есенно-зимни температури. Само при такива условия в нея се образуват онези вещества, които гарантират цъфтежа. Този период на влияние на ниските температури за кокичето не е дълъг и затова нерядко в необичайно топли зими цъфти дори и през януари.
Най-добре е, ако искате да ви цъфтят кокичета в стаята през януари, още през лятото, когато разсаждате луковиците му в дворната градина, да засадите и в саксии. Тях заровете в сянката на дърветата на удобно място, така че да останат покрити с тънък пласт почва. Ще ги изровите през декември и ще ги внесете на по-топло, но също прохладно място. Ако сте пропуснала този момент, опитайте да изровите и сега луковички от кокичетата в двора, стега да сте отбелязала точно мястото им, и да ги засадите в саксии. Настанете ги до някой прозорец у дома, но далече от печката или радиатора, най-добре между стъклата на двойните прозорци, ако дограмата ви е от стария тип (в алуминиевите и пластмасовите това е невъзможно). Още по-добре ще е ако имате възможност да ги настаните в помещението, в което да поддържате температура от 6-8°С. При по-висока температура растенията ще развият само листа. Още в студените януарски дни тези кокичета ще ви дарят с пролетно настроение. Поливайте ги редовно и след като прецъфтят. Когато почвата в двора се размрази, засадете растенията на слънчево или полусенчесто място. Там те ще продължат да се развиват, докато листата им в края на пролетта - началото на лятото съвсем пожълтеят. Тогава ще са образували нови луковици. Тях или взети от други места може да подложите отново на форсаж. Не пропускайте да правите това, за да имате шепа пролет в най-студените зимни дни.
08.11.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2022