Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват да висят в помещението за съхранени. Гроздовете може и да са без част от пръчките. Тогава се окачват да висят, като се завързват не за дръжките, а към върховете на гроздовете и висят обратно. Така чепките се разперват, зърната се разполагат по-нарядко, а това осигурява по-добро проветряване, т. е. по-малка опасност от загниване. Друг начин е гроздовете да се наредят в един ред в плитки съдове (щайги).
Резултата от съхранението зависи от редица условия.
Най-важните са:
• Гроздето да е от подходящи сортове – със здрава и твърда ципа, покрита с восъчен налеп, като Болгар, Мискет хамбургски, Димят и др.
• Сравнително по-успешно се съхранява гроздето от възрастни лози, отглеждане на наклонени терени с леки и относително по-бедни почви.
• Гроздето от младите лози и от отглежданите на равни и по-плодородни почви, както и от торените с азотни торове и поливаните до късно през лятото е по-нетрайно.
• Помещението за съхранение да не се влияе чувствително от външните условия и в него да може да се поддържа ниска положителна температура и висока относителна влажност на въздуха.
• Дезинфекцията с варово-синкамъчен разтвор на стените на помещението е задължителна, както и опушването преди внасянето на гроздето и периодично след това чрез изгаряне на сяра (серни лентички).
• По време на съхранението трябва да се извършват редовни прегледи и всяко загнило зърно да се премахва.
В зависимост от вида, сорта и физиологичното състояние растенията понасят различно големия студ. Някои загиват изцяло, на други - само определени части. Измръзването се дължи на образувалите се ледени...
Живите огради и оригиналните фигури от красивия храст винаги са на мода При описанието на възрожденските български дворове неизменно се споменават чимшир портите и бухлатите чимшири. Грижливо отглеж...
Ранните оранжерийни домати се засаждат от края на септември. Почвата предварително трябва да се полее. След като изпръхне, се набраздява. Растенията се засаждат обикновено на разстояние 40-45 см едно ...
Вкоренените резници от културни сортове лози или т. нар. лози на собствен корен трябва да се преместят на мястото за засаждане веднага след приключване на вегетацията през първата година от вкореняван...