Градина » Лъжливи ягоди съсипват градината

 Лъжливи ягоди съсипват градината

Понякога в ягодовите насаждения се появяват отделни растения, които са безплодни. По външните белези на листата обаче мъчно могат да се различават от сортовете, които раждат. Тези растения са т. нар. плевелни ягоди. Известни са още като ягоди-заместители, може да обхванат цялото насаждение и да изместят културния сорт.

Как да ги разпознаете?

Плевелните ягоди са силнорастящи, изправени. Листата са матовозелени, понякога силно овласени от долната страна. Прилистниците са широки и розови. Съцветието е доста разклонено, отделните цветни дръжки са тънки и дълги. Цветът е двуполов и по-дребен, отколкото на културните сортове. Плод се образува само на първия цвят, изключенията са редки. Ягодките са дребни, уродливи, розово оцветени. Плодовото месо е бяло, меко, слабо ароматично, сладко или слабо горчиво. Чашелистчетата са тесни, наредени в един ред, силно овласени, дълги колкото плода, и го обгръщат като в чашка.
Лъжливите ягоди трябва да се познават добре и да се премахват навреме от насажденията. Единичните плевелни ягодови растения се изкореняват заедно с обхванатите от тях стръкове от културния сорт. При заплевеляване на повече от 25% от насаждението то се изорава изцяло и задължително се сменя мястото му.

Автор: Ивана Беловска

Представяме Ви:

Запознайте се с кокичевото дърво

Халезията (Halesia caroliniana), известна още като кокичево дърво, е разпространена в горите на планинските склонове, по бреговете на реките във вид на дърво с височина до 12 м. Може да се види и като...

Късните домати заслужват внимание

Започват да зреят в края на лятото. През есента могат да се наберат зрели плодове или въззелени за доузряване, както, разбира се, и зелени за различни туршии. Стават навсякъде, но най-добри резултати ...

Засейте някои цветя преди да дойде зимата

Предзимните посеви имат някои предимства: спестяват скъпото ни през пролетта време, семената никнат по-рано и младите растения използват по-добре влагата и постепенното затопляне на времето. Най-сполу...

Закалете патладжаните

В началото на май се пристъпва към закаляване на разсада на патладжаните, т. е. те се "привикват" към външния въздух. Когато температурата се повиши над 15 градуса, растенията се изнасят на открито и ...

Начало