Обикновена практика е любителите да засаждат ягодите след листопада, когато и овощните дръвчета. Дотогава не търсят ягодов разсад и производителите, естествено, не го предлагат. Но да се засаждат ягоди в края на октомври и през ноември е твърде късно. Най-подходящият момент е септември. Засадени по-това време, растенията успяват добре да се вкоренят до настъпването на студовете и презимуват успешно. При късното засаждане има и друга неприятност – почвата се сляга през зимните месеци, корените се оголват и измръзват. Така че ако имате собствен разсад или възможност да си го закупите, хич не отлагайте.
През септември слънцето е все още силно. Затова засаждайте в часовете на късния следобед. В облачни дни може по всяко време. Почвата трябва да е леко влажна, ако е суха, преди да я обработите и подготвите за засаждане, полейте.
Предварително сортирайте разсада и го почистете. При почистването се премахват не само засъхнали листа но и онези, по които има петна от наболяване или други повреди. Подрязват се и на-дългите корени, които биха се подгънали при засаждането. Ако около корените няма влажна пръст, наредете растенията в плитък съд с вода, за да не увехнат.
Растенията се засаждат в малки ямки, направени с мотичка или друг инструмент. Подходящи разстояния са 60-70 см между редовете и 18-25 в реда. Подходяща е и схемата 20 на 20 см в широки по 1-1,2 м лехи. Дълбочината на засаждането е колкото са били растенията дълбоко в разсадната леха. При по-дълбоко засаждане растежният връх се покрива с пръст и той загива, плитко ли е пък, корените може да изсъхнат. Всяко засадено растение полейте с около литър вода. Щом водата попие, покрийте овлажнената почва с прегорял оборски тор или компост, а ако нямате – просто със суха пръст. Така ще забавите изпарението.
Динята е топлолюбиво, светлолюбиво и сухоустойчиво растение. Оптималната температура за растежа и развитието й е около 25°С. При температури под 12°С и над 40°С хранителният баланс силно се нарушава и...
Кафявото пресичане по същество не е болест, а повреда и от него не се лекува, а предпазва. Не се и забелязва, докато виното е напълно изолирано в добре затворен съд. В съприкосновение с въздуха обаче ...
Два са сезоните за създаване на ново лозе - есен и пролет. Повечето стопани засаждат нови лози през пролетта, особено през втората половина на март и началото на април. Ако температурите са под 0°С, и...
Ако сте си купили черешови фиданки, вече е време да ги засадите. В ямките, които сте изкопали за тях, трябва да сложите по 10 кг угнил оборски тор, 100 г суперфосфат и 60 г калиев сулфат, добре смесен...