31.03.2023 година
1564339898.swf
О
вощна градина
  3531  |   0  
Сега е моментът да си засадите ягоди
Обикновена практика е любителите да засаждат ягодите след листопада, когато и овощните дръвчета. Дотогава не търсят ягодов разсад и производителите, естествено, не го предлагат. Но да се засаждат ягоди в края на октомври и през ноември е твърде късно. Най-подходящият момент е септември. Засадени по-това време, растенията успяват добре да се вкоренят до настъпването на студовете и презимуват успешно. При късното засаждане има и друга неприятност – почвата се сляга през зимните месеци, корените се оголват и измръзват. Така че ако имате собствен разсад или възможност да си го закупите, хич не отлагайте.
През септември слънцето е все още силно. Затова засаждайте в часовете на късния следобед. В облачни дни може по всяко време. Почвата трябва да е леко влажна, ако е суха, преди да я обработите и подготвите за засаждане, полейте.
Предварително сортирайте разсада и го почистете. При почистването се премахват не само засъхнали листа но и онези, по които има петна от наболяване или други повреди. Подрязват се и на-дългите корени, които биха се подгънали при засаждането. Ако около корените няма влажна пръст, наредете растенията в плитък съд с вода, за да не увехнат.
Растенията се засаждат в малки ямки, направени с мотичка или друг инструмент. Подходящи разстояния са 60-70 см между редовете и 18-25 в реда. Подходяща е и схемата 20 на 20 см в широки по 1-1,2 м лехи. Дълбочината на засаждането е колкото са били растенията дълбоко в разсадната леха. При по-дълбоко засаждане растежният връх се покрива с пръст и той загива, плитко ли е пък, корените може да изсъхнат. Всяко засадено растение полейте с около литър вода. Щом водата попие, покрийте овлажнената почва с прегорял оборски тор или компост, а ако нямате – просто със суха пръст. Така ще забавите изпарението.
02.09.2014 г. / Ивана Беловска

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023