Градина » Завъдете си малини без семки

 Завъдете си малини без семки

Още през 1962 г. шотлански учени са създали хибрид между къпина и малина, който няма така досадните дребни семенца, характерни за малините и къпините. Хибридът е наречен Тайбери. На външен вид той прилича на стелеща се къпина. На дължина достига до 2-2,5 метра. Бодлив е, но шипчетата са малки до средни, не много твърди, с неизвити връхчета, което го прави сравнително удобен за работа. Цветовете са бели, големи, с огромен плодник. При нашите условия цъфти от средата до края на май и след две седмици започва да зрее. Плододаването продължава около 25 дни.

Плодовете са впечатляващи

При добра почвена влага достигат 4-5 сантиметра дължина, и тегло 6-7 г. Плодът е червен, с вкус, наподобяващ къпина, но при леко презряване става пурпурен с превъзходен вкус и лек малинов аромат. Плодовете са много подходящи за замразяване, желета, сладка, компоти, сокове и прясна консумация. Прави се и много ароматно вино.

Осигурете им конструкция

Отглеждането на тайбери е идентично с това на стелещите се къпини. Резитбата също. Телената или опорната конструкция е задължителна, като най-високия ред тел трябва да бъде на височина поне 1,50 м. Разстоянието между растенията в реда е около 1,50 м, а междуредовото 2,5-3,0 м. Добивите са много високи. Те могат да достигнат до над 2 тона/дка. Торенето с калиеви и фосфорни торове е като при къпините. С азотните трябва да се внимава, защото предизвикват много силен растеж на леторастите които могат да останат тънки. Има сравнително добра студоустойчивост.
По отношение на болести тайбери е силно устойчив. За съжаление същото не може да се каже и по отношение на неприятелите. Всички вредители, които нападат малините и къпините, масово нападат и тайбери. Борбата с тях е задължителна. Плодовете се нападат и от едри птици.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Опасен ли е белият налеп в саксията

Причините за белия налеп в саксията може да се окажат различни. На повърхността на почвата в цветната саксия може да се появи бял налеп, причинен от развитието на гъбична микрофлора. Такъв налеп се по...

Как се размножава фисташката

Фисташката, известна още като шам-фъстък, е сухоустойчиво растение и се развива добре в райони с годишна сума на валежите от 200 до 400 мм. Изисква топло лято с температури до 40° С и средни температу...

Късното зеле има нужда от подхранване

При производството на зеле най-голямо стопанско значение има късното полско производство. То задоволява нуждите на населението за прясна консумация и за консервиране. Главестото зеле е взискателно към...

Подгответе алабаша за засаждане

Ранният алабаш, който се засели през есента, се разсажда в края на март, след като са преминали трайните застудявания. Преди да разсадите зеленчука, трябва да го закалите. Внимавайте обаче да не го пр...

Начало