Градина » Познавате ли сорта Перла

 Познавате ли сорта Перла

За удобство любителите лозари най-често наричат Перла унгарския сорт Перл дьо Ксаба. С такова има обаче може да се похвали и българският сорт Черна перла.
Перл дьо Ксаба е изключително ранозрял. При нашите условия гроздето му узрява в края на юли и началото на август. Ражда средно големи гроздове със средно едри жълто-кехлибарени зърна. Плодовото им месо е сочно, крехко с приятен лек мискетов аромат. Кожицата на зърната е тънка и много лесно се напуква, особено след валежи. Това прави гроздето уязвимо на болестта сиво гниене. Зрялото грозде много се напада от оси и птици.
Лозите от този сорт са със средна по сила растяща способност и слаба студоустойчивост. При измръзване обаче проявяват добра възстановителна способност. Може да се отглеждат до 600 м надморска височина. Отличават се със добра родовитост. Добивът от една лоза е между 3 и 5-6 кг, в зависимост от формировката – по-висок при високостъбленото асмовидно отглеждане. Подходящата резитба е смесената – чепове с две очи и дълги плодни пръчки с 10-12 очи, независимо от формировката.
За любителски цели си заслужава да се отглеждат 1-2 лози от този сорт. Така семейството успява да оползотвори реколтата, или поне по-голямата част от нея, преди това да са направили осите в своя полза.
Черна перла е сорт, получен чрез кръстосването на Перл дьо Ксаба и Блек роз от проф. Здравко Занков. Гроздето му узрява в началото на август. Ражда средно големи гроздове със средно едри зърна, сочни, също с лек приятен мискетов аромат. Кожицата на зърната е тъмносиня на цвят, жилава и поради това не се напада от осите.
По сила лозите са средно растящи. Отличават с много добра родовитост. Средният добив на грозде от лоза е 5-6 кг. Подходящата резитба, независимо от начина по който са формирани лозите, е късата – чепове с две очи. Когато се оставят дълги плодни пръчки, лозите се претоварват, леторастите остават тънки, слаби и растенията бързо закържавява. Сортът има средна устойчивост на ниски зимни температури и проявява добра възстановителна способност след повреди от измръзване. Подходящ е за отглеждане до 700 м надморска височина.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Защо зеленчуците трябва да се загърлят

Важно агротехническо мероприятие при отглеждане на зеленчуковите растения е загърлянето, защото много от тях имат тази особеност да образуват допълнителни (адвентивни) корени, когато стъблата им допир...

Кои овошки се нуждаят чуждо опрашване

Опрашването и оплождането при овощните растения е основната предпоставка за редовно плододаване. Видовете и сортовете се делят на две групи – самоопрашващи се и чуждоопрашващи се. При първата група пр...

Време е да помислите и за пъпешите

За своето развитие пъпешът изисква слънчево и топло време и ниска въздушна влажност. По отношение на почвената влага, напояването при него е по-ефективно в сравнение с динята, но пък издържа на по-вис...

Ароматни облаци се спускат от балкона

Красивата ароматна петуния е най-големият конкурент на сакъзчето за място на балкона. И с основание, като се има предвид, че също се къпе в цвят цяло лято, багрите й са десетки и освен това ухае изклю...

Начало