Градина » Боровинките се нуждаят от мулчиране

 Боровинките се нуждаят от мулчиране

Едно от най-важните неща за американската боровинка през летните месеци е да мулчирате околостъблената чашка с почистен угнил боров тор (от борови иглички), дебелината на покривния пласт да е десетина сантиметра.
Ако сте пропуснали да подхраните растението, сега може да внесете по 10-15 г комбиниран минерален тор NPK, размесен с боровия тор.
Около храстчетата не се окопава, само се скубят поникналите плевели. През юли интензивно растат младите леторасти от основата на стъблото, които ще оформят храста. Тогава наедряват и плодовете. Ако времето е дъждовно, не е необходимо да поливате. Само ако се засуши по-дълго, на всеки храст ще сипвате по 4-5 л вода през два-три дена. Не поливайте с варовита вода, защото тя променя реакцията на почвата, а американската боровинка е растение, което се развива при по-висока киселинност. При преовлажняване има опасност да се развие хлороза.
От средата на юли започват да се появяват зрели. Узряването продължава около месец. Ще берете плодовете на три-четири пъти пъти. Добре узрелите боровинки са със синкав налеп и тъмнокафяви семена. В този период при засушаване може да се полива по-интензивно, вечер целите храсти може да напръскате с вода.
За да предпазите плодовете на боровинката от птици, може да направите конструкция от колове - 2 м високи. Опъва се сезал и се покрива с лека мрежа, отстрани се застъпва с дъски. През няколко дни преглеждайте растенията и ако има единични гъсеници, съберете ги и ги унищожете. Премахнете и паяжините между клоните. Месец по-късно зреят Блукроп и Ковил. Не бързайте с брането, нека плодовете да добият син цвят и да се понапълнят. Най-едрите може да се съхраняват две-три седмици в хладилник, по-дребните преработете на сладка или компоти.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Чери домати на балкона

Отглеждането на дребноплодните доматчета от типа „чери", „грейп" или „коктейлни" не се различава съществено от това на обикновените. Те могат да бъдат нискорастящи или високорастящи, за които се налаг...

Направете топли гнезда за ранните зеленчуци

Топлите гнезда са култивационни съоръжения, които дават възможност да се отгледат ранни зеленчуци в сроковете, които бихте го постигнали, ако използвате полутопъл парник, но при значително по-малко пр...

Дойде време за арпаджика

Обикновено през втората половина на февруари – началото на март започва сеитбата на лук за арпаджик. Колкото по-късно през пролетта се направи това, толкова по-малки са добивите. Със затоплянето на в...

Запазете зелето здраво

Главестото зеле е богато на витамини и има ценни лечебни качества. През зимните месеци то е основна храна на нашия народ. Освен за приготвяне на туршии (цели глави или рязано), през последните години ...

Начало