Градина » Зелен чесън за зимата се сади сега

 Зелен чесън за зимата се сади сега

През юли и август площите в градината се освобождават от ранните домати, тиквички, пъпеши, дини. На тяхно място може да си засадите чесън и тогава ще имате от зеления антибиотик през студените месеци.
Мястото предварително се подготвя старателно. Предварително е добре да внесете угнил оборски тор. (Трябва да знаете, че чесънът не понася пресен оборски тор.) След това изорете или обърнете с права лопата мястото, подравнете и оформете лехите, в които ще засаждате.
Използвайте само скилидките на зимния чесън. Те са по-едри от летния и по-лесно се отделят. За 100 кв. м. ви са необходими 20-25 г. За да не се появява в посева опасната чеснова муха, преди засаждането скилидките накиснете за 20 мин в 20%-ов разтвор на фундазол. Засаждат се на дълбочина 2-3 см, между редовете оставете 15-20 см, а между скилидките - 10 см.
Ако времето е сухо, поливайте редовно. След като поникнат масово растенията, намалете влагата. Унищожавайте плевелите и пръскайте срещу чесновата муха.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Имате ли алпийска ягода?

Алпийската ягода е получила широко разпространение сред любителите градинари. Тя плодоноси без прекъсване или на вълни от края на юни до първите студове. Ягодите макар и дребни, са много ароматни и сл...

Килата е истинско бедствие за зелето

Причинителят на болестта кила (гуша) е патогенна гъба, която се развива в почва с кисела реакция. Особено чувствително е китайското зеле. По корените се развиват тумори. Отначало са бели, по-късно пож...

От колко светлина се нуждае разсадът

Наближава време е за производство на разсад за зеленчуковите култури. Без осветление в условията на къс ден растенията обаче ще се развиват по-слабо и ще боледуват често. Само с осветление поливането ...

Баклата от зима се не плаши

Баклата е отколешен зеленчук, кйто напоследък сякаш излиза от употреба. Отбягвана от крупните производители, тя представлява кулинарен интерес на много любители, още повече, че се отличава с голяма хр...

Начало