27.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  2293  |   0  
Напълнете оранжериите със салата
Сега, през есента, салатата идва като предкултура в пластмасовата оранжерия. Растението обича умерените температури, студоустойчиво е и се развива бързо при условията на по-късия есенен ден. Може да използвате сортове маруля, главеста салата и листна салата. Марулята Жълта красавица не само издържа на ниски температури и за кратко формира богата листна маса. Подхождат и сортовете от тип Черна маруля, а от главестата салата - от типа Зимна маслена глава, Нансен, Атракцион, които също понасят понижение на температурите. От листната салата се предпочитат сортове от типа на Софийска къдрава.
За да отгледате в полиетиленовата оранжерия пресни салати за месец март, трябва да ги засеете още през октомври на открита леха, на няколко пъти, през 7-10 дни. Лехата да е на заветно и слънчево място. Напоява се, ако е суха. Наторява се с угнил оборски тор, прекопава се и се подравнява с греблото. На 1 кв. м се засяват 1-1,5 г семена, а за да се отгледа гъст разсад за 100 кв. м оранжерийна площ, са достатъчни около 2 кв.м. с расад. Когато той се скубе и подбира, по-голяма или по-малка част от него отпада.
Семената се зариват плитко с влажна торово-почвена смес. Притъпква се леко с дъска и докато се появат първите кълнове, може да се покрие с полиетиленово фолио или с хартия. За да поникнат, семената имат нужда от постоянна почвена влажност, внимателно се полива с лейка. Когато разсадът образува 4-5 листа, приблизително след 35-40 дни от поникването, може да се разсажда.
Оранжерийната площ, почистена от остатъците на предшестваща култура, се напоява, ако е с постоянно покритие. При сезонно покритие най-вероятно е почвата да е влажна от дъждовете. Наторява се така, както изисква основната култура през следната пролет, например: домати или краставици. Прекопава се на дълбочина 25-28 см, буците се разбиват с мотиката и греблото, после се подравнява. Правят се лехи с ширина 100-120 см, с 50-сантиметрови пътеки между тях. Повърхността се маркира на 20-25 см между редовете и на 20 см в тях.
Един ден преди разсаждането се полива, за да се скубе по-лесно. Разсажда се плитко, на дълбочина, на която разсадът е бил в лехата, без да се зарива с почва вегетационният връх. Растенията се поливат внимателно, но с достатъчно вода. След няколко дни, ако има нужда, се преполива. Когато стръковете се прихванат и започнат да растат, плитко се окопава и едновременно се подхранва с азотен тор - не повече от 1-1,5 кг амониева селитра на 100 кв. м. Прекомерното подхранване не е за препоръчване.
Към края на октомври оранжерията се покрива с полиетиленово платно, ако то е било свалено. През слънчеви дни температурите се поддържат 16-17 градуса, през облачни -13-14 градуса. Трябва да се осигуряват и умерена почвена влажност, както и два-три пъти да се раз-рохка почвата.

Ранните се разсаждат сега

Ако сте засели салатите по-рано - през август или в първите дни на септември, сега е време за разсаждане. Ще прибирате продукция през по-късна есен - края на ноември и първата половина на декември.
18.10.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020