24.10.2020 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  1827  |   0  
Отделете си картофи за семе
Картофите са трудоемка култура, а събирането им е една от най-трудните задачи. Всички клубени се складират на едно място, а след това се пробират средните по размер. Така се работи в елитните стопанства но в частните градини поразените от вируси растения осигуряват на стопаните клубени от средната фракция.
Прочистването на растенията от болните не се отдава на всеки градинар. Трябва и да се отчита, че вирусите се разпространяват не само чрез насекомите, но и при пряк контакт на растенията и чрез съприкосновение със заразени със сок ръце или инструменти. Купуването на обеззаразен посадъчен материал също не е за всеки, тъй като той е достатъчно скъп.

Изберете здрави храстчета

Най-надеждният и отдавна проверен начин на подготовка на качествен посадъчен материал е събирането на клубени от здрави растения. Разпознаването не е трудно: доброто растение се развива добре, има няколко стъбла, а главното - има голям брой равни и достатъчно големи клубени. Ето от такива храсти трябва да се отбират и клубените за семе. Не е беда, ако те са големи колкото кокоше яйце. От добрия храст могат всички клубени да се вземат за семена, като се отделят само много големите и съвсем малките.

Как се прави отборът

Методиката на отбор може да бъде различна в зависимост от конкретните условия:
• преди началото на масовото събиране се изкопават най-здравите, силни растения;
• по време на събирането реколтата от най-добрите храсти се съхранява отделно за семе;
• ако към момента на събиране стъблата и листата са изсъхнали, се отбират клубени от най-родовитите растения.
Трябва да се обръща внимание не само на размера и количеството клубени, но и на тяхната форма. Картофът трябва да изглежда така, както е характеристиката му според сорта.

„Елитните” се засаждат отделно

При дадения начин на отбор се увеличава разходът за посадъчния материал, а и времето за събиране ще се увеличи. Възможно е през първата година материалът да не ви стигне, за да засадите цялата площ. Тогава на дял от площта се садят „елитните”, а на останалата - от средната фракция. След няколко години ще имате „елитен” материал за цялата площ.
22.10.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020