През февруари опитните градинари сеят разсада за ран пипер. Подходящи сортове за отглеждане на ран пипер на открито са Албена, Амфора, Златен медал, Сиврия 600, Хебър (Бяла капия), Слонско ухо, Джулюнска шипка, Бяла шипка и др.
Разсадът за ранния пипер се отглежда като гъст и като пикиран.
Гъстият разсад се отглежда в топли култивационни съоръжения – топъл парник с биотопливо или оранжерия с техническо отопление. За малките нужди на домакинството може да се отгледа и в подходящо отопляемо помещение.
Благоприятният срок за засяване на семената настъпва през последното десетдневие на януари в южните райони на страната и за около 10-15 дни прехвърля на север от Стара планина. Срокът се пресмята така, че към момента на засаждането разсадът да е на 70-80 дни. За 100 кв. метра пипер е необходим 1,2-15 кв. метра гъст разсад. На един квадратен метър се засяват 10-12 г семена. Покриват се с 1-2 см пласт торопочвена смес.
При температура на въздуха 22-24°С семената поникват за 8-10 дни. След поникването за 7-12 дни температурата на въздуха се понижава до 15-17°С, а на почвата остава по-висока, около 18-20°С, с оглед по-интензивното нарастване на корените. По-нататък в слънчеви дни се поддържа температура на въздуха 23-25°С, в облачни – 12-18, а през нощта – 10-12°С. След пикирането температурата също се понижава за около седмица, след което се повишава, т. е. следва същия ход, но е с 1-2 градуса по-висока.
Пикирането на растенията от гъстия разсад се извършва, когато кръстосват, т. е. когато се появяват същинските листенца напречно на семеделите.
Грижите за разсада се състоят в редовно плевене, поливане с хладка вода и поддържане на благоприятен топлинен и въздушен режим чрез проветряване на култивационното съоръжение. В случай на нужда се подхранва с 20-30 г на квадратен метър амониева селитра, разтворена във вода. След подхранването растенията задължително и незабавно се обливат с чиста вода, за да се отмие торът от тях. Десетина дни преди засаждането поливките се прекратяват, а след около 5 дни се снема и покривния материал на тунелите, а оранжериите остават с отворени врати и странични проветрители. Два-три дни преди засаждането разсадът се полива, което допринася за укрепване на кореновата му система и улеснява изваждането му от разсадната леха. Добрият разсад има дължина 15-20 см, междувъзлията са къси, а стъблата са здрави и не се огъват лесно. Прерасналият е с нежно стъбло, лесно поляга след засаждането и изсъхва върху сухата почва.
Никандрата (Nicandra) е оригинално едногодишно растение, открито в Южна Америка през 1759 г. В Перу и Боливия се отглежда като техническа култура и се разпространява под името “перуанска ябълка”. В Ев...
Розовата ябълка (Syzygium jambos, Eugenia jambos, Jambosa jambos) с нищо не напомня ябълката, нито по формата на дървото, нито по формата на своите плодове. Тя идва от Източна Индия. Дървото на розова...
Нитратите присъстват навсякъде - в почвата, водата, въздуха. Образуват се при разлагане на азотсъдържащите органични вещества, а също така попадат в почвата с азотните торове. Колкото повече светлина ...
Много важно е още в началото на вегетацията почвата около гладиолите редовно да се окопава. С разрохкването на почвената кора достъпът на въздух до корените се подобрява. Освен с разрушаването на кор...