Градина » Тиквички и праз като втори култури

 Тиквички и праз като втори култури

Поради ограничените площи в дворовете стопаните ги използват уплътнено. След първите култури – ранни картофи, зелен грах, краставици, тиквички, листни зеленчуци и др. можете да настаните краставици корнишони, зелен фасул, късни домати, праз лук, късно главесто зеле, цветно зеле, летен магданоз, късни тиквички, ряпа, репички, есенен спанак и др.
Най-важно е да подберете културите, които ще отглеждате на освободените площи – след какви предшественици и второто – да приложите технология съобразно климатичните условия за дадения район.

Късни тиквички

Използват се сортовете Изобилна, Бисерка, Горнооряховска. Семената се сеят през лятото. От поникване на семената до появата на първите плодове са необходими около 55-60 дни. Съобразете срока с появата на първите есенни слани в края на септември - началото на октомври. Семената се засяват редово или в гнезда при разстояние 1 м между редовете и 0,5 м между гнездата в реда на дълбочина 4-5 см по 3-4 семки в гнездо. За да се подсигури нормално поникване на семената е добре да ги рътите. За 10 кв.м са необходими 5 г. Беритбите на готовите добре оформени тиквички става на етапи.

Праз лук

У нас се отглеждат предимно сортовете Старозагорски камуш и Старозагорски 72 с дълго лъжливо стъбло. Отглежда се чрез производство на разсад, който се разсажда през втората половина на юни на площи, освободени от ранните култури. На по-големи площи разсадът се засажда в 5-редови ленти по схема 60+20+20+20+20х15-20 см, а на малки – ръчно във фитарии. През вегетацията освен грижите по отглеждане на културата, трябва да се води борба най-вече срещу миниращата муха. Празът се прибира през ноември.

Автор: Мария Манолова

Представяме Ви:

Мозайка напада гергините

Мозайката по гергините е разпространена навсякъде у нас и е често срещана болест. Признаците на заболяването варират силно при различните сортове. Най-често по листата на заболелите растения нервите и...

Защо сернистата киселина подобрява виното

Често съветваме винарите да използват серниста киселина и вероятно поради това са доста въпросите дали това химично съединение не е вредно за човешкия организъм. Сернистата киселина е една от форми...

Преборете зелевата пеперуда без препарати

Сега е периодът, когато започва отглеждане на късното главесто зеле, един от основните зеленчукови видове за нашата страна. През вегетацията му един от най-честите неприятели е голямата зелева пеперуд...

Растителни отвари морят насекоми и акари

Листните въшки не обичат вратигата • 1 кг зелени растения от вратига се заливат с 10 л вода, варят се 2 часа, прецеждат се, добавя се 40 г сапун. Този препарат се използва срещу листни въшки, стъ...

Начало