Градина » Пригответе си отсега пръстта за парниците

 Пригответе си отсега пръстта за парниците

Това се налага, тъй като семената за производство на разсад за ранните зеленчуци се сеят през януари и началото на февруари, когато почвата може да е доста мокра и негодна за приготвяне на парниковата пръст. Ето защо добрият стопанин още от есента приготвя необходимата му за новия сезон почва.
Добрата парникова пръст се приготвя от равни части угнил оборски тор и почва. Ако обаче почвата, с която разполагате е тежка, глинеста, трябва да се прибави и чист речен пясък. Тогава съотношението почва – тор – пясък може да бъде 1:1:1. Повече угнил оборски тор се прибавя, когато почвата е бедна. Освен това влагането на тора в парниковата пръст я прави по-рохкава, по-влагоемна и по-въздуходостъпна. За тази цел там където има торф може да се вложи при направата на парниковата пръст, защото подобрява физическите й качества, без да я обогатява с хранителни вещества.
Най-подходяща почва за направа на парниковата пръст е глинесто-песъчливата чимовка. Не бива да се използва почва от места, където през последните години са били отглеждани зеленчуци, защото тя носи типичните за тези култури зарази.
За да се отстранят по-едрите примеси в компонентите, влизащи в състава на парниковата пръст – почва, тор и пясък, същите предварително се пресяват, след което се смесват.
Така приготвената почва се съхранява под навес или на куп, покрит с полиетиленово фолио. Тя трябва през време на съхраняването и преди да се използва в парниците, да се държи постоянно влажна, за да се съхранят полезните микроорганизми.

Автор: ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Представяме Ви:

Цвеклото отива в парника

Можете да отгледате цвекло чрез разсад по много лесен начин за 30-35 дни в хладни парници и оранжерии, а също и у дома на балкона. Използването на разсад дава възможност да получите по-високи добиви и...

Къпината се реже според сорта

Как точно се реже къпината е често задаван въпрос. Не може да се даде еднозначен отговор, защото издънките се режат по различен начин в зависимост от сорта и възприетия метод на оглеждане. Храсто...

Горчивите ядки по ябълката

Горчивите ядки /петна/ са непаразитна болест по ябълката, която у нас се проявява навсякъде, където се отглежда този овощен вид. Повредите по плодовете се наблюдават през периода на узряването им , а ...

Не пренебрегвайте живите камъчета

Може да не забележите веднага, че купата с камъчета до прозореца на съседката ви всъщност е странно растение. Неговата прилика с речните камъни му е донесла и популярното название "живи камъни". Литоп...

Начало