Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ниската атмосферна влажност оказват влияние върху минералното хранене на растенията. През втората половина на тяхното развитие настъпват промени - намаляват горещините, увеличава се броят на облачните дни, нараства въздушната и почвената влажност. За да се коригират някои неблагоприятни последици от летния сезон, обикновено се увеличава азотното торене, което засилва физиологичните процеси в растенията. Необходимо е подхранването с азот да става в зависимост от потребностите на културата, а това най-точно се установява чрез химически анализ. За любителите градинари това е трудно, затова трябва да спазват примерните норми за торене.
От азотните торове най-много се използва амониевата селитра. Обикновено подхранването с азот става на два пъти - при първото окопаване, а второто 20-25 дни по-късно. При зеления фасул се подхранва само ако не е внесен азотен тор предсеитбено. Репичките се торят с азот единствено преди сеитбата, с подхранване през време на вегетацията се повишават нитратите в кореноп-лодите. Оборският тор, поставен в поливната вода по време на вегетацията (известно като шербетуване), намалява изпарението от почвената повърхност, стимулира растежа и повишава добива. Шербету-ването е много полезно за доматите, главестото зеле, краставиците и готварските тиквички. Обикновено за шербетуване се използва 1-1,5 т добре угнил оборски тор десетина дни след подхранването с амониева селитра.
Вкоренените резници от културни сортове лози или т. нар. лози на собствен корен трябва да се преместят на мястото за засаждане веднага след приключване на вегетацията през първата година от вкореняван...
Любителите на бегониите знаят, че те са стотици видове, различаващи се доста един от друг. Всеки от тях е с определени изисквания към условията на живот. При това те са едни от най-капризните стай...
В ранна пролет съберете и унищожете всички стари и изсъхнали листа. Така ще предпазите ягодите от болести и неприятели, които зимуват в тях. Ако насаждението е младо, добре прегледайте растенията. Изт...
Има различни начини за съхранение на грозде в прясно състояние. Наша отдавнашна практика е съхранението на свисла. Прави се, като гроздовете се отрязват с част от пръчките, навързват се и се окачват д...