12.04.2021 година
1564339898.swf
З
еленчукова градина
  10511  |   0  
Четири начина да измамим засушаването
Не всеки има възможност често да посещава своята градина, за да полее насажденията. Но в горещите летни месеци повечето растения се нуждаят от поливане минимум веднъж на 3-4 дни.
За да се отглежда реколта, например от краставици, лехите трябва да се поливат два пъти на ден: сутрин и вечер. Но опитните градинари знаят някои тайни, които позволяват по-редки посещения и в същото време се получава добра реколта. Ето само някои от тях.

Платно държи почвата мокра

В готовата леха се прокарва бразда, в нея се постила ивица вълнена материя или сукно с ширина 1,5 см. Оптималната дължина на ивицата е метър и половина. В началото и края допълнително трябва да има тънки ивици с дължина по 35-40 см. Покрай платнената ивица в браздата посейте семената, след това я засилете с мека пръст, желателно примесена с пясък. Останалите незарити допълнителни платнени ивици се потапят в съда с вода, който се закопава в земята, на повърхността остава само гърлото. Посадените семена трябва добре да се полеят с лейка. Това е последното им „традиционно" напояване. Водата ще се просмуква от платното по цялата дължина, овлажнявайки семената непрекъснато, а след прорастването ще напоява и корените на растенията. За тази цел са удобни петлитрови пластмасови бутилки. На всеки 10-12 дни трябва да се долива вода в тях, за да не сё изсуши платът. Този начин е много подходящ при отглеждане на дини, тикви, краставици, домати.

Камъни спират изпарението

В китайската провинция Ланчжоу, където година не пада нито капка дъжд, се използват... камъни. Тайната е проста - преди засаждането земята се настила с камъни в десетсантиметров слой. Ролята на каменната покривка е да намали изпаряването на влагата и едновременно с това да потиска израстването на плевели. Нагрявани от слънцето, камъните създават особено благоприятен микроклимат на растенията. Този метод е много ефективен при отглеждането на круши, кайсии, дини, домати.

Дървета растат в чували

Съществува и т.нар. гръцки метод. В найлонови чували с обем от 50 до 300 литра се слагат всички необходими хранителни вещества: пръст, компост, минерални торове, дървесна пепел. След това в чувала, предварително закопан в почвата, се засажда определеното растение. Сместа се превръща в хомогенна маса, която постепенно, в продължение на много години, храни корените. Минималното количество вода, необходимо на дървото, се сипва непосредствено в чувала, където влагата се съхранява дълго време. Така в засушливите райони се отглеждат ябълки, круши, вишни, праскови, кайсии и череши.

Найлон пречи на плевелите, пази влагата

Особен интерес представлява един много удобен и относително евтин способ: настилка на междуредията с полиетиленово фолио от двете страни на растителните редове с насипване върху фолиото на почва с дебелина на слоя 10-15 см. Ширината на ивицата фолио от едната страна на реда трябва да бъде 30-35 см. Образуващите се на повърхността на грунда плевели не проникват през фолиото и не вредят на корените на културните растения. Те лесно се отстраняват с просто изскубване. Но влагата при това добре се запазва.
03.07.2012 г. / Витан Йорданов

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2021