Болестта може да се появи като избледняване и загниване на листата поради сухо гниене по корените и долната част на стъблото. Заразените растения не образуват глави и понякога се пречупват. Друга форма на проява на болестта е развитието по най-външните листа и основата на стъблото на дребни воднисти хлътнали петна, които се разрастват, сливат се и могат да причинят загниване на зелите листа.
Причинител на заболяването е бактерията Xanthomonas campestris pv. vitians. Тя се запазва в растителните остатъци от болни растения и в недобре угнилия оборски тор. При поява на болестта първите заразени листа да се откъсват и унищожават. Влагата да се намали, температурата да се повиши.
Салатите могат да бъдат нападнати и от мозайка. Болестта върлува и в оранжерии, и на полето. По листата се появяват характерни хлоротични светлозелени и тъмнозелени петна. Листата се деформират. Заразените растения остават ниски. Болестта се причинява от вирус, който се запазва в семената и в някои плевелни растения. Пренася се чрез голям брой листни въшки.
За да спасите растения, трябва да унищожавате засегнатите. В семепроизводните посеви се пръска срещу листните въшки.
Добрият разсад трябва да е нормално развит, за да се прихване бързо. По една или друга причина обаче често се налага да се засажда прераснал разсад домати. Какво да се прави, че по-безболезнено ...
Родът Тцуга (Tsuga) включва няколко вида растения от сем. Борови (Pinaceae). Те са разпространени в умерените ширини на Азия (Хималаите, Китай, Япония) и Северна Америка. Към този род спадат вечнозеле...
След алкохолната ферментация, която продължава около 10 дни, виното трябва да се източва от джибрите. Тогава виното е грубо, тръпчиво, таниново с малко неприятен вкус, ако е направено от сортовете Каб...
Зеленчуковата градина не може да се направи на всяко място. За нея са подходящи дълбоки, рохкави, топли и отцедливи места, но не във всеки двор има такива условия. Затова, подобрете терена с няколко м...