Зеленият камък е препарат на база железен сулфат. Представлява зелени кристали, които на въздуха изветряват и това води до промяна на цвета му в бял. Дължи се на изпускането на част от кристалната вода. Лесно разтворим е във вода.
Зеленият камък се употребява като фунгицид и хербицид за борба срещу антракноза, оидиум, петна по листата, срещу мъхове, лишеи по овощните дървета и ягодите, в лозарството. Използва се късно наесен или рано напролет преди цъфтежа.
Със зелен камък не могат да се пръскат зелени растения, тъй като той причинява пригори по листата им. Като хербицид действа срещу кускутата и двусемеделните плевели.
За борба срещу хлорозата по овощните култури се употребява в концентрация 1-2% (100-200 г за 10 л вода). При хлорозата по лозята се полива около главините с 10% (1 кг за 10 л вода) разтвор преди покарване на леторастите.
Раните на дърветата се мажат с 30% (3 кг за 10 л вода) разтвор. Зелен камък в концентрация 20-25% (2-3 кг за 10 л вода) унищожава дивата ряпа, синапа, мака.
За борба с голите охлюви се използва 10-процентен разтвор (1 кг за 10 л вода), но може и да се напраши в доза 10-15 кг на декар.
Срещу желязна хлороза
- царевица и соя - внася се преди дълбоката оран зелен камък, смесен с органичен тор в доза 200-300 кг/дка;
- лозя и овощни култури - внася се зелен камък на бразди или в ямки, локално близо до кореновата система в доза 50-100 кг/дка.
Коледничето или още коледен кактус (Schlumbergera truncatus, синоним Zygocactus truncatus) също се подготвя за цъфтеж от октомври. Напомняме, че за разлика от други представители на семейството, колед...
За да си произведете подложка, можете да използвате семена. При ябълката и крушата се избират по-раннозреещи сортове и форми, а при костилковите – по-къснозреещи. Плодовете трябва да са добре узрели. ...
Към групата на два пъти плододаващите (ремонтантни) сортове може да се включи английският Редгаунтлет. Той не е типично ремонтантен, но при добри грижи след беритбата (редовно окопаване и поливане), п...
Най-предпочитан от любителите градинари е средно ранният пипер. Реколтата от него се използва както пряко в кухнята през летните месеци, така и по-късно за консервиране по различни начини или за сушен...