Зеленият камък е препарат на база железен сулфат. Представлява зелени кристали, които на въздуха изветряват и това води до промяна на цвета му в бял. Дължи се на изпускането на част от кристалната вода. Лесно разтворим е във вода.
Зеленият камък се употребява като фунгицид и хербицид за борба срещу антракноза, оидиум, петна по листата, срещу мъхове, лишеи по овощните дървета и ягодите, в лозарството. Използва се късно наесен или рано напролет преди цъфтежа.
Със зелен камък не могат да се пръскат зелени растения, тъй като той причинява пригори по листата им. Като хербицид действа срещу кускутата и двусемеделните плевели.
За борба срещу хлорозата по овощните култури се употребява в концентрация 1-2% (100-200 г за 10 л вода). При хлорозата по лозята се полива около главините с 10% (1 кг за 10 л вода) разтвор преди покарване на леторастите.
Раните на дърветата се мажат с 30% (3 кг за 10 л вода) разтвор. Зелен камък в концентрация 20-25% (2-3 кг за 10 л вода) унищожава дивата ряпа, синапа, мака.
За борба с голите охлюви се използва 10-процентен разтвор (1 кг за 10 л вода), но може и да се напраши в доза 10-15 кг на декар.
Срещу желязна хлороза
- царевица и соя - внася се преди дълбоката оран зелен камък, смесен с органичен тор в доза 200-300 кг/дка;
- лозя и овощни култури - внася се зелен камък на бразди или в ямки, локално близо до кореновата система в доза 50-100 кг/дка.
Желязна хлороза се наблюдава на почви, богати на карбонати, при уплътняване на почвата, при торене с прекомерно високи норми фосфорни торове, при наличие на бикарбонати в поливните води, при обилно по...
За да цъфти изобилно, китайската роза, наричана още хибискус, при нашите условия се отглежда като силно разклоняващ се храст в саксии. За целта първата задължителна резитба се провежда, когато вкорене...
Всяко стопанство у нас отглежда кокошки. А знаете ли, че черупките на кокошите яйца са ценен калциев тор и се добавят за намаляване на почвената киселинност и за подобряване на структурата й? Как став...
В групата на ранните зеленчуци влизат спанак, салата, репички, лук и чесън за зелено. Тези култури се характеризират с къс вегетационен период и слабо развита коренова система. Това ги прави много взи...