Брашнестата мана е много опасна. Някои сортове ябълки са по-чувствителни, като Джонатан например, други малко по-устойчиви, но общо взето високата въздушна влажтност е като храна за маната. Ябълкови градини и отделни дръвчета, разположени край водоеми (язовири например или реки) са изложени най-вече на тази болест.
Причинител на болестта е гъбичка. Тя започва да се развива с разпукването на пъпката, в която се е загнездила през зимата, и съпровожда развитието на летораста. Обхваща го като брашнест налеп, преминава по листата. Леторастът остава слаб, листата са дребни, бледи и често завити като ладийки, също покрит с брашнест налеп. Болестта може да се появи по всички зелени части като сивозелени налепи.
За борба с брашнестата мана по ябълката са създадени ефикасни препарати. Пръсканията започват в ранна пролет, още с разпукване на пъпките. Но дотогава доста работа може да свърши и ножицата. Всички заболели клонки трябва да се изрежат и хвърлят в огъня. Лесно се разпознават по белия налеп. Така се премахва над 60% от заразата, а това улеснява химическата борба.
Какво е това заболяване, което се появява всяка година по едно и също време - края на юни – началото на юли по отделни лози. Листото от краищата става червено, после цялото почервенява и окапва. Грозд...
Използван широко в страните от Западна Европа, напоследък този метод намира все по-широко приложение в практиката на овощните разсадници и у нас. Много е интересен и за любителите овощари. По същество...
Свободнорастящата корона се прилага в личния двор, вила или върху малка площ, където процесите на резитба и беритба на плодовете няма да се механизират. Тази резитба се характеризира с това, че до вс...
Загрибването се извършва късно през есента, обикновено след листопада с цел да се предпазят от измръзване лозите през зимата. При прилагане на системата Гюйо преди загрибването се извършва есенна рези...