Напоследък по прасковите се наблюдава масово нападение от болестта къдравост. Това се отразява върху студоустойчивостта й, намалява жизнеността на дърветата и плодоносенето през настоящата и следващата година.
Болестта заразява всички зелени части. Рано напролет по листата се образуват мехурковидни аленочервени, а при по-старите бледожълти накъдряния, с надебелени тъкани на мястото на заразата, които загубват еластичността си и стават трошливи. По-късно изсъхват и окапват още през първата половина на лятото. Заразените цветове прегарят и бързо опадат, но това минава почти незабелязано. По плодовете се проявява като пришковидни образувания и напуквания с променен цвят. По леторастите също може да откриете повреди, но твърде рядко. Те са обезцветени или с розови пришки. Изсъхват и измръзват лесно.
По нападнатите части се образува бял прашец от спори на гъбата Taphrina deformans, които попадат върху новообразуваните пъпки и кората на леторастите и там зимуват. През зимата и рано напролет при подходящи условия 95-100% влажност на въздуха, спорите с размножават и водните капки ги преразпределят върху разпуканите пъпки на короната на дървото. Сравнително ниските температури, около 10° С, благоприятстват за масовото им проявление и задържат развитието на прасковата, с което се удължава процеса на заразяване. Със застаряване на листната тъкан и повишаване на температурата над 25°С развитието на гъбата спира. Заболяването се забелязва при разлистване на дърветата.
Борбата
Борбата за опазване на прасковите дървета от къдравост се провежда главно през есента и най-добри резултати се получават при пръскане сега, в края на листопада (50-70%) с 2% бордолезов разтвор. Второ пръскане се прави рано напролет, при набъбване на пъпките - когато зелените листенца са се показали на големина колкото графит на молив с 1% бордолезов разтвор или тирам 80ВГ – 30 г или дитан М-45 - 30 г или шампион 30 г за 10 л вода, а 14 дни след това – трето. Необходимо е обилно и качествено напръскване на дърветата, до пълно обливане на короните.
Резитбата е едно от най-специфичните и най-трудно за провеждане мероприятия, особено от любителите овощари. Когато своевременно и правилно се извършва, то може да окаже силно положително влияние върху...
Всеки стопанин е наясно, че пролетният ден година храни, или колкото по-рано засадиш – толкова по-рано ще береш. Какво може да се направи, за да „дойде” пролетта по-рано. Всички знаят, че черните те...
През декември, ако все още не сте почистили и събрали опадалата шума около ореха и лешника, трябва да го направите и да изнесете отпадъка извън насажденията. Можете да подхраните с фосфорни и калиеви ...
Зеленчуците, които се отглеждат като втори култури изискват подходящо торене, което да бъде съобразено със специфичните климатични условия на летния сезон. Високите температури, голямото изпарение, ни...