Градина » Брадатият ирис се хваща лесно

 Брадатият ирис се хваща лесно

Мястото за ирисите трябва да се избере по-рано и да се подготви. Най-добре е там да няма вятър, а през втората половина на деня да попада в лека сянка. На градинските ириси се харесват глинести и песъчливи почви с неутрална или слабокисела реакция. Ако нямате такава почва - по-добре да я подобрите. На тежките почви трябва да се добави пясък и торф, а почвите с повишена киселинност трябва да се варуват.
След това прекопайте с права лопата. Така се изчиства почвата от плевелите, защото ирисите са слаби конкуренти на вредните треви, особено в първите 2 години след пресаждането.
Докато почвата почива, подгответе посадъчния материал. Това трябва да се направи около 1-2 седмици до засаждането. Коренищата на ириса са система от подземни филизи, най-младите от които са добър посадъчен материал. Можете да делите коренищата с ръце или да ги разрежете с нож. Разрезите трябва да се обработят с въглен или да се изсушат на слънце. Листата и корените се скъсяват, листата се режат на конус, като се оставя 10-15 см дължина, корените се изрязват до 10 см.
Коренищата със спящи пъпки се използват значително по-рядко, защото възрастните растения се получават чак след втората-третата година. Градинските брадати ириси се засаждат както поединично, така и на групи.
каре

Стъпка по стъпка

Засаждането на ирисите включва следните операции. Изкопава се дупчица с дълбочина 10 см, на дъното се насипва хълмче почва, а по склоновете му се разпределят корените на растенията. Дупката внимателно се засипва с почва. Коренищата на правилно посадените брадати ириси трябва да се разполагат на нивото на повърхността. Спазването на тези правила води до бързо вкореняване. В противен случай рискувате да се задържи процесът на растеж.

Автор: Тонка Маринова

Представяме Ви:

От много дъжд почвата се вкислява

Повечето зеленчукови растения и полезните микроорганизми се развиват при слабокисела или неутрална реакция на почвата – рН да е в границите 6.5-7.0. Киселата среда е по-благоприятна за гъбите, слабо к...

Цъфне ли акацията, дошло е време за бамята

Родината на топлолюбивия зеленчук е Африка, при нас идва от Анадола. Въпреки че не е масово разпространена, бамята расте в много зеленчукови градини. Тя е приятна особено като есенна съставка за гювеч...

Време е да приберете захарната царевица

Захарната царевица е влаголюбива и засушаването предизвиква по-бързо преминаване във восъчна зрялост. Качествата на зърната се влошават. При висока температура захарността намалява бързо. Щом настъпи ...

Формиране на двустранен кордон

При двустранния кордон вместо един, на лозата се формират два срещуположни кордона, с дължина половин разстояние можду лозите. Кордоните се разполагат хоризонтално от двете страни на стъблото, което е...

Начало