Не са малцина онези любители, които с гроздето от асмите или от малко лозенце правят опити да си приготвят домашно вино. Случва се обаче гроздовата каша да не ще да закипи, т. е да започне ферментацията. Така най-често става в края на септември и през октомври. Защо? Отговорът е много прост и обикновено не се греши – студено е. Греши се обикновено в опитите за решаване на проблема.
За да заработят активно дрождите, които превръщат захарите в алкохол, трябва температурата на мъстта да е поне 16-18 градуса. По-ниска ли е, трябва да се вземат мерки за повишаването й. Някои загряват камъни и ги пускат в мъстта, но нищо не се получава. Ако все пак нещо стане, то е по друга причина – просто времето е станало по-топло. Да се подгрее на печката малка от гроздовата каша и да се изсипе обратно, е също без резултат. Всичко това ще помогне, ако помещението се позатопли. Не свърши ли това метеорологията, печката (електрическа, с твърдо или течно гориво – все едно) трябва да влезе в действие.
Най-благоприятната температура за ферментацията на червените вина е 20-26 градуса. При 35 се забавя силно, а при 37-38 градуса спира. За ферментацията на белите подходящата е 16-18 градуса.
За да се постигне или поне да се приближи мъстта до желаната температура, в студено време гроздето трябва да се бере в най-топлите часове на дена и веднага да се преработва. Така ще се получи по-топла мъст. Ще затоплите помещението, ако отваряте вратите и прозорците в топлите часове на деня, а през нощта плътно ги затваряте.
Оцетът е един от хранителните продукти, използван от човека още през древността наравно с хляба, виното, пивото и млечните продукти. Названието му произхожда от фреските думи “вин” и “агрия”, което оз...
Бовиеята (Bowiea volubilis) е много интересно растение, което за сега се отглежда само от любители на екзотика. Произхожда от Южна и Западна Африка. В почвата образува жълтозелена луковица, която изли...
Зелените леторасти, узрелите пръчки и гроздовете при сортовете лози, се различават съществено. Цветът н растящия летораст може да бъде виолетов (Димят, Памид), зелен (Болгар, Сензо) и т.н. При повечет...
През месец юли все още можете да си засадите картофи. Те освен че ще дадат добър добив, но и ще оставят почвата рохкава и чиста от плевели. Задължително обаче трябва да ги поливате, защото те ще се ра...