Лечебни рецепти » Интерферонът и рибавирин – странични действия

 Интерферонът и рибавирин – странични действия

При случайно изследване на сестра ми й беше открит хепатит С. Ще започне комбинирано лечение с интерферон и рибавирин. Интересувам се от страничните ефекти на двата препарата и дали болната (в момента на 32 години) ще може да роди.
Ив. Мл. от Пд.


Комбинираното лечение с интерферон и рибавирин действително е свързано с немалко странични ефекти. Тъй като в писмото си пишете, че сестра ви е с лабилна психика, най-напред обръщаме внимание, че предстоящото й лечение с интерферон може да се отрази неблагоприятно върху психичното й състояние - възможно е да се почувства потисната, безсилна, да има безсъние, а настроенията й бързо да се сменят.
Не са изключени грипоподобни оплаквания -втрисане, температура, разбитост, болки по ставите и мускулите. Нерядко по кожата се появяват обрив и неприятен сърбеж, не бива да ви учудва и временният косопад. Подгответе близката си за евентуални стомашно-чревни оплаквания: безапетитие, гадене, повръщане, диария, коремни болки. Наблюдава се и намаление на броя на левкоцитите и тромбоцитите в кръвта, поради което контролните прегледи и вземането на кръвни проби са задължителни, а на какъв интервал ще бъдат правени - ще определи лекуващия я лекар.
Рибавиринът също дава странични ефекти, на първо място намаляване на броя на червените кръвни телца и в резултат - анемия. При съществуващото сърдечно заболяване е възможно влошаване на сърдечната функция, а при болни с подагра и псориазис - обостряне на оплакванията.
Не е ясен въпросът ви за раждането на дете. Ако сестра ви е бременна, трябва да знаете, че за съжаление рибавиринът уврежда плода. Ако само планира дете в бъдеще, докато трае лечението й с интерферон/рибавирин, трябва да вземе мерки срещу забременяване.
При лечение с рибавирин трябва да се има предвид, че риск от увреждане на плода има не само когато лекарството се взема от бременна жена, а и когато партньорът й, от когото е забременяла, е лекуван с рибавирин.
За да се избегнат евентуални проблеми, вродени малфорации на плода и други непредсказуеми ефекти, сестра ви ще бъде посъветвана по време на лечението и 6 месеца след това на всеки 4 седмици да прави уринен тест за бременност. Ако въпреки предпазните мерки тя забременее по време на лечението, трябва веднага да уведоми лекуващия си лекар. В неин интерес е да го направи и ако това се случи в рамките на 6 месеца след спиране на лечението.
Комбинираната терапия с интерферон и рибавирин е стандартната терапия на хепатит С. Нейната цел е да ограничи прогресията на болестта и да предотврати развитието на сериозни усложнения. При голяма част (40-70 %) от пациентите е възможно и трайно изчезване на вируса от кръвта.

Автор: д-р Емил Георгиев

Представяме Ви:

Биопрогноза за периода 25 - 31 май

Цъфтежът на редица растителни видове продължава да създава сериозни здравословни проблеми на много от хората със сенна хрема и бронхиална астма, дължаща се на алергия към полени. Важно в подобни случа...

Биопрогноза за периода 23-28 юни

Ако в началото на периода се чувствате уморени, сънливи и с понижен жизнен тонус, причина за това ваше състояние може да бъде въздействието върху нервната ви система на луната, преминаваща през фаза н...

Имам плоскостъпие ще окуцея ли след време?

Откриха ми плоскостъпие и ми казаха, че с времето деформацията на стъпалата ще започне да ме безпокои. Какво да правя? Ст. Х. от Б. Като правило плоскостъпието дава сигнал за себе си с умора в...

Признаци и лечение на заушката

Епидемичният паротит (заушка) е заболяване, предизвикано от специфичен вирус, от което боледуват предимно деца. Заразата (обикновено това става през пролетта и засяга предимно момчета) се предава по в...

Начало