Кулинарни рецепти » Плакия от целина

 Плакия от целина

Продукти: (за 6 порции)

• 1,5 кг целина
• 1 к.ч. олио
• 2 моркова
• 2 глави лук
• 3 с.л. брашно
• 7-8 домата
• 1 лимон
• 2-3 скилидки чесън
• 1 дафинов лист
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• черен пипер, оцет, сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме целината на филийки, а лука и морковите нарязваме на ситно. Обелваме половината от доматите и ги настъргваме на едро ренде.

Затопляме на тих огън половината от олиото и последователно задушаваме до омекване лука, морковите, целината и настърганите домати. От време на време наливаме по малко топла вода.

След като всичко омекне, изсипваме продуктите в тавичка. Прибавяме скилидките чесън, дафиновия лист, черен пипер, оцет и сол на вкус. Заливаме с кашица от препеченото и размито в студена вода брашно, покриваме с останалите домати, нарязани на кръгчета, и поръсваме ситно нарязания магданоз.

Заливаме ястието с останалото олио, нареждаме отгоре лимонови резенчета, на които сме отстранили кората и семената и печем 30 мин в умерена фурна.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Домашен козунак

Продукти: • 1 кг брашно • 1 кубче мая • 7 яйца • 300 мл прясно мляко • 300 г захар • 1щипка сол • 150 г краве масло • настъргана кора от 1 лимон • 1 ванилия • 1 ч.ч. стафиди ...

Бахур

Продукти: • 1 кг бял и черен свински дроб • 1 кг месо • 1 кг сланина от главата • 1 сърце • дебели свински черва • 200 г ориз • 70 г сол • 40 г стрита чубрица • 3 ч. л. бахар •...

Медена пита

Продукти: • 1 ч.ч. захар • 1 к.ч. мед • 1 к.ч. смлени орехи • 1 к.ч. нарязани орехи • 300 мл вода • 2 ч.ч. брашно • 1 ч.л. канела • 1 ч.л. сода бикарбонат Начин на приготвяне: ...

Зрял фасул с целина

Продукти: • 250 г зрял фасул • 100 г глава от целина • 2 моркова • 1 глава кромид лук • 1 стрък целина • 1 лимон • 3 с.л. олио • 1 с.л. риган • 1 ч.л. черен пипер • сол На...

Начало