Кулинарни рецепти » Котопита

 Котопита

Продукти за 4-6 порции:

• 1 пакет кори за баница
• 2-3 с.л. зехтин
• 1 к.ч. обелени, скълцани и леко препечени бадеми
• 2 с.л. прясно мляко

За плънката:

• 1 с.л. зехтин
• 1 средно голяма глава лук
• 1-2 скилидки чесън
• 450 г сварено и обезкостено бяло пилешко месо
• 1/2 к.ч. настъргано краве сирене
• 2 яйца
• 1 с.л. ситно нарязан магданоз
• 1 с.л. ситно нарязани листа от прясна мента
• сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Сгорещяваме мазнината за плънката и задушаваме 2-3 мин нарязаните на ситно лук и чесън. Отстраняваме кожата на пилешкото и накълцваме месото на ситно. Прибавяме го при лука, леко поизпържваме, подправяме с изброените за плънката продукти и избъркваме. Загряваме фурната на 190°С.

В намаслена тавичка разстиламе първата кора, намазваме я със зехтин, наръсваме с бадеми и покриваме с втората. Така постъпваме до изчерпването на половината кори. Разпределяме равномерно плънката и довършваме корите, мажейки всяка с мазнина и поръсвайки с бадеми. Наложената котопита нарязваме на квадрати, заливаме с млякото и печем около 35 мин, докато поруменее равномерно.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Баница

Продукти: • 500 г брашно • 1 яйце • 5-6 с.л. кисело мляко • 1 с.л. захар • 2 с.л. топло прясно мляко • 1 с.л. оцет • 2 с.л. олио • 1 ч.л. сода бикарбонат • сол За плънката: ...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Рагу със спагети

Продукти: • 500 г спагети • 300 г свинско месо • 3 домата • 1 зелена чушка • 1 голяма глава лук • 5 скилидки чесън • 50 г настърган кашкавал • 1 дафинов лист • 100 мл сухо бяло в...

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Начало