Кулинарни рецепти » Болярска пита

 Болярска пита

Продукти:

• 1 кг брашно за меко тесто
• 3-4 яйца
• 2 ч. ч. прясно мляко
• 1 щипка сол
• 1-2 с. л. захар
• 2 с. л. оцет
• 5-6 с. л. олио
• мая, колкото кибритена кутийка
• 125 г краве масло
• 200 г сирене
• 1 жълтък и 1 с. л. олио за намазване отгоре

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното, правим по средата му кладенче, в него натрошваме маята, посипваме със захарта и солта. Яйцата разбиваме в отделен съд и към тях прибавяме олиото, оцета и хладкото мляко, като бъркаме непрекъснато.

Постепенно изсипваме сместа върху втечнената мая и с брашното замесваме меко тесто. Месим 10-15 минути, докато започне да прави мехури. Разделяме тестото на 3 топки, разточваме ги, мажем ги с размекнатото масло и ги ръсим със сирене, като ги нареждаме една върху друга.

Режем питата на триъгълници – 16 броя. От всяко парче завиваме кифличка, като я навиваме от широката към тънката страна. Желателно е тази пита да се пече в съд с високи стени.

Намазваме съда с масло и нареждаме кифличките изправени една до друга в кръг. Оставяме ги да втасат и увеличат двойно обема си.

Отгоре намазваме питата с разбит с олио жълтък и печем във фурна на 250 градуса. След като я извадим от фурната, поръсваме я с вода и покриваме с кърпа.

Автор: Маргарита Ангелова

Представяме Ви:

Мезе за ракия

Продукти: • 2-3 филии сух бял хляб (без корите) • половин глава счукан чесън • сокът от 1 лимон • 1 к.ч. счукани орехи • олио • сол Начин на приготвяне: Накисваме хляба в сту...

Картофена лазаня

Продукти: • 900 г картофи • 200 г моркови • 200 г телешка кайма • 1 с.л. олио • 1 пакет сос за макарони • 1 връзка босилек • 100 г сметана • черен пипер • сол Начин на приго...

Ямболски соленки

Продукти: • 200 г мас или масло • 75 г настърган кашкавал • 10 с.л. брашно • 2 с.л. мляко • 1 щипка сол • черен пипер • малко мляко за намазване Начин на приготвяне: Замесв...

Спаначени кюфтета

Продукти: • 1 кг спанак • 1 к.ч. ориз • 4 с.л. настърган кашкавал • 2 яйца • 4 с.л. галета • 3 с.л. брашно • 1 к.ч. олио • сол Начин на приготвяне: Нарязваме изчистения и...

Начало