Кулинарни рецепти » Козунак със стафиди и бадеми

 Козунак със стафиди и бадеми

Продукти:

• 1 кг брашно
• 30-40 г прясна мая
• 8 яйца
• 1 жълтък
• 300 мл прясно мляко
• 300 г захар
• 1 щипка сол
• 150 г краве масло
• настърганата кора от 1 лимон
• 2 пакетчета ванилена захар
• 50 г бланширани и обелени бадеми
• 1 к. ч. стафиди

Начин на приготвяне:

Необходимо е всички продукти да бъдат предварително затоплени и помещението, в което ще месим тестото и ще втасва, да бъде топло. Подгряваме млякото до 30-35 градуса. Разбъркваме маята с малко топло мляко, 1 с. л. захар, щипка сол и 2-3 с. л. брашно, за да се получи гъста кашица. Покриваме с кър-па и оставяме на топло да шупне.

Брашното пресяваме два пъти в предварително затоплен съд. Слагаме го в голяма купа, правим кладен-че в средата, прибавяме леко разбитите яйца, останалото мляко, захарта, лимоновата кора, ванилията, 100 г разтопено масло. Омесваме гладко тесто, като при месенето ръцете потапяме постоянно в мазнина-та. Когато в тестото се получат мехурчета, го оставяме в купа, намазана с масло и покрита с кърпа на топло (при температура 28-30 градуса) за около 2 часа, докато увеличи двойно обема си.

Отново омесваме тестото, като добавяме стафидите и останалата част от маслото и отново оставяме да втаса при същите условия. Може да оформим козунака плетен с 2, 3 или 4 фитила или да изпечем във форма. След оформяне и поредно втасване намазваме с разбития с малко вода жълтък и поръсваме с на-рязаните на люспи бадеми или едра кристална захар.

Печем козунака в обилно намазана с мазнина тава в продължение на 40-45 минути при температура 180°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кьопоолу от чушки и сирене

Продукти: • 1 кг чушки • 1 ч.ч. настъргано сирене • 4-5 скилидки чесън • 3-4 с.л. олио • сол Начин на приготвяне: Изпичаме чушките, обелваме ги, почистваме ги от семките и ги п...

Карамел Му

Продукти: • 1 пакетче краве масло • 2 ч.ч. захар • 250 мл прясно мляко Начин на приготвяне: Разтопяваме маслото на тих огън и прибавяме захарта, като непрекъснато бъркаме. Когато с...

Раклети

Продукти: • 8 картофа • 250 г топено сирене • черен и червен пипер • сол Начин на приготвяне: Сваряваме картофите в леко подсолена вода, без да ги белим. Обелваме ги, разрязваме ...

Пестил от сини сливи

Начин на приготвяне: Избираме добре узрели сливи, измиваме ги и отстраняваме костилките. Заливаме ги с малко избистрена пепелива вода и слагаме да се варят, като непрекъснато бъркаме, докато не п...

Начало