Кулинарни рецепти » Козунак венче с боядисани яйца

 Козунак венче с боядисани яйца

Продукти:

• 500 г бяло брашно
• 1 кубче прясна мая
• 220 мл прясно мляко
• 100 г захар
• 1 ч. ч. бели стафиди
• 3-4 с. л. ром
• настърганата кора на 1 лимон
• 1/2 ч. ч. обелени и нарязани бадеми
• 100 г краве масло
• 2 жълтъка
• 3-4 с. л. сусам
• 5-6 твърдо сварени яйца

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното в тавичка, в средата му правим кладенче и изсипваме разтворената в купичка с малко брашно, захар и топло мляко мая. Прибавяме останалите продукти и измесваме гладко тесто, към което прибавяме настърганата кора, стафидите, предварително напоени с рома, и бадемите. Оставяме да втаса, после пак премесваме, делим на 3 части, от които разтегляме рула. Заплитаме ги и свързваме на венец. Поставяме в намаслена тавичка.

Притискаме твърдо сварените яйца към тестото - те трябва да са оцветени със сладкарски бои, за да са безопасни при консумацията на сладкиша. По желание можем в горната им част да ги намаслим или на-мажем с яйце и поръсим обилно с кокосови стърготини. Тестото леко намазваме с разбития жълтък, не трябва да натискаме, за да не спадне, поръсваме със сусама и изпичаме в предварително загрята фурна при 200°С.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Картофена торта

Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...

Ванилови кифлички

Продукти: • 140 г меко масло • 100 г захар • 2 ванилии • 1 щипка сол • 1 белтък • 200 г брашно • 100 г обелени смлени бадеми • 1 с.л. захар • 2 с.л. пудра захар за овалване ...

Селска чорба от агнешки чревца

Продукти: • 500 г агнешки чревца • 2 с.л. ориз • 1 връзка пресен лук • 1 връзка пресен чесън • 3 с.л. масло • 1 с.л. червен пипер • копър • магданоз • джоджен • девесил • 2 ...

Маслени сладки с орехи

Продукти: • 125 г краве масло • 1/2 ч.ч захар • 1 яйце • 1 с.л кисело мляко • 1 бакпулвер • 2 ч.ч брашно • 1 к.ч. сладко по избор • 1 ч.ч. орехови ядки Начин на приготвяне: ...

Начало