Кулинарни рецепти » Воден кекс

 Воден кекс

Продукти:

• 6 яйца
• 2 ч.ч. захар
• 2 и 1/2 ч.ч. брашно
• 1 к.ч. олио
• 1 к.ч. вода
• 1 пакетче бакпулвер
• 2 с.л. какао
• настърганата кора от 1 лимон
• пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и настърганата лимонена кора. Разбиваме белтъците с половината от захарта. Прибавяме 1 ч.ч. от пресятото брашно.

Разбиваме жълтъците с останалата захар до побеляване. Постепенно на тънка струйка сипваме олиото и водата. Накрая прибавяме и останалото брашно.

В намаслена и набрашнена форма за кекс изсипваме половината от жълтъчената смес и поръсваме с какао. Отгоре разстиламе разбитите белтъци и отново поръсваме с какао. Покриваме с останалата жълтъчена смес и изпичаме в умерено загрята фурна.

Поръсваме изстиналия кекс с пудра захар.

Автор: Недялка Михалева

Представяме Ви:

Саздърма от свинско месо

Продукти: • 3 кг свинско месо • 1 кг сланина • 80 г сол • дафинов лист Начин на приготвяне: Нарязваме на парчета месото и сланината и ги пържим, докато напълно се стопи мазнината...

Козуначени соленки

Продукти: • 500 г козуначено тесто • 1 яйце • 1 к.ч. настърган кашкавал Начин на приготвяне: Разочваме козуначеното тесто на кора с дебелина около 5 мм. С помощта на винена ч...

Хайвер от тиквички

Продукти: • 5 кг задушени тиквички • 500 г изпържен лук • 100 мл олио • 30 г магданоз или копър • 300 г захар • 40 г сол • 6 г черен пипер Начин на приготвяне: Задушаваме п...

Желиран пъпеш

Продукти: • 1 пъпеш • 1 ч.ч. малини • 2 нарязани праскови • 2 с.л. захар • 1 с.л. желатин • 4 с.л. бяло вино Начин на приготвяне: Измиваме пъпеша и го разрязваме на две, почи...

Начало