Продукти:
• 4 яйца
• 125 г захар
• 125 г брашно
• 100 г черен шоколад
• 80 г краве масло
• 1 к. л. мая
• 100 г шоколад за украса
За крема от кестени:
• 300 г крем от кестени (продава се готов)
• 125 г краве масло
• 2 с. л. ром
Начин на приготвяне:
Шоколадовото тесто:
Намазваме с масло два листа кухненска хартия за печене, с големината на тавата на фурната. Застиламе тавата с едната хартия. Отделяме жълтъците на яйцата от белтъците.
Разбиваме жълтъците със захарта до побеляване. Добавяме брашното, маята, шоколада и маслото и разбъркаваме добре всички продукти заедно на много тих огън. Разбиваме на гъст сняг белтъците. Прибавяме ги към цялата смес и разбъркаваме много внимателно.
Тестото трябва да остане плътно, за да не се разтече по време на печенето. Изсипваме го в центъра на тавата върху намазаната с масло хартия и го притискаме леко, докато се получи кора с дебелина 3-4 см.
Блата печем при температура 240 градуса, като внимаваме да не се препече и да не изсъхне. Изваждаме го от фурната и веднага го покриваме с намазания с масло втори лист кухненска хартия.
Навиваме тестото на руло и го оставяме да изстине така. Когато е напълно изстинало, развиваме много внимателно и махаме двата листа хартия.
Крема от кестени:
Разбиваме маслото в леко затоплен съд, докато стане на пяна. Прибавяме крема от кестени, ароматизираме с ром и разбъркваме добре.
Разстиламе половината от крема върху шоколадовия блат. Навиваме го отново внимателно. Покриваме добре с останалия крем рулото. Оставяме го в хладилника за няколко часа, докато се стегне. Срязваме двата края полегато.
Можем да украсим рулото по два начина:
По-бързият е да настържем с нож на едри люспи черен шоколад и с тях да покрием обилно рулото.
Другият начин е да приготвим истински шоколадови "стружки" за украса. За това трябва да разтопим шоколада на водна баня с 1 с. л. масло.Разстиламе сместа върху плоска тавичка и я оставяме да изстине.
С острието на нож затоплен във вряла вода и после добре изсушен изстъргваме „стружки” от повърхността на шоколада. Украсяваме с тях рулото и го оставяме в хладилника за около час, докато се стегне добре.
Продукти: • 4 л вода • половин ръжен хляб • 30 г прясна мая (или 2 ч.л. суха) • 200 г захар • 2 с.л. стафиди Начин на приготвяне: Нарязваме хляба на парчета и го слагаме в загр...
Продукти: • 500 г брашно • мая, колкото кибритена кутийка • 200 мл топла вода • 4 с.л. олио или зехтин (може да използваме и готово тесто) За пълнежа: • 1 кг праз • 1 с.л. оли...
Начин на приготвяне: Четири препълнени шепи с цветове от глухарче, без да се мият, се заливат с 1 л студена вода и се затоплят на слаб котлон до кипване. Врат 2 мин, свалят се от огъня и се остав...
Продукти: • 500 г кайма (смес) • 1-2 глави лук • 1 яйце • 1 филия сух хляб (без кората) • 1 к.ч. прясно мляко • 1 люта чушка • кимион • бахар • черен пипер • сол • брашно за...