Продукти:
• 5 л вода
• 2 ч.ч. брашно
• 2 ч.ч. захар
• 1 ч.ч. специално приготвена закваска
За закваската:
• 1-2 с.л. препечено брашно
• 1 ч.ч. хладка вода
• 1 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Приготвяме закваската като размиваме брашното във водата. Прибавяме захарта и оставяме на топло 2-3 дни да шупне, като от време на време леко разбъркваме.
Препичаме брашното до бледорозово, като внимаваме да не прегори (бъркаме по време на печенето). Размиваме го в малко хладка вода. Така получената смес изсипваме в съда с останалото количество вода и слагаме на огъня.
Добавяме захарта и бъркаме докато заври. След завирането продължаваме да бъркаме в продължение на 5-6 минути. Оттегляме от огъня, охлаждаме и след това досипваме 1 ч.ч. от предварително приготвената закваска.
Държим съда 2-3 дни на топло, за да ферментира бозата, след което наливаме в бутилки и съхраняваме в хладилник.
Продукти: • 5 кг червена капия • 4 кг червени домати • 1 кг картофи • 1 кг моркови • 600 г лук • 200 г чесън • 800 мл олио • 200 г захар • 80 г сол • 1 връзка магданоз Нач...
Начин на приготвяне: Сваряваме 2 с. л. тъмни стафиди и 2 с. л. портокалови корички в 100 мл ром за 3 минути. Оставяме ги да киснат 20 минути в същия съд. Затопляме на котлона около 3 минути...
Продукти: • 800 г картофи • 250 г гъби • 1 глава лук • 1-2 скилидки чесън • 6 яйца • 150 г сирене • 1 малка кофичка сметана • черен пипер, сол Начин на приготвяне: Обелва...
Продукти: • 1 кг свинско месо • 2 моркова от туршия • 50 мл олио • 1 ч.л. червен пипер • 250 г мариновани гъби • 1 голяма глава лук • 400 г чушки тип “Кози рог” от туршия • 5-6 печ...