ЯДЛИВА ГЪБА, с приятен вкус и аромат. Консумира се само след обработка с вряща вода. Не е подходяща за сушене. Расте в широколистните гори, но и в смесените в находища. Рядка гъба. Появява се в края на у пролетта, през лятото и есента. ОПИСАНИЕ: Шапката е с диаметър ...
ЯДЛИВА ГЪБА, с типичен горчиво-лютив вкус, натрапчив не особено приятен и не се понася от всички консуматори. Винаги преди консумация трябва да се обработва термично с малко оцет във врящата вода за отстраняване на лютивината. Не се консумира в големи количества, защото причинява...
СМЪРТОНОСНО ОТРОВНА ГЪБА. Съдържа отровния алкалоид аманитин (аманитатоксин), една от най-опасните отрови от растителен произход, също фалоидин, с по-голямо съдържание на аминокиселини. Тези две съставки фактически проявяват своето действие твърде късно след консумацията на гъбат...
ОТРОВНА ГЪБА. Смесването й с дяволската гъба е възможно, тъй като имат много общи белези. Расте в широколистни и по-рядко в смесени гори. Появява се през лятото и началото на есента. Рядка гъба е. ОПИСАНИЕ: Шапката на младата гъба е полукълбовидна, по-късно е плоско...
ГЪБАТА Е ОТРОВНА, ако се консумира заедно с кожицата. Да не се събира и консумира поради голямото си сходство с отровната гъба пантерка. Расте през лятото и през есента във всички гори - смесени, широколистни и иглолистни. ОПИСАНИЕ: Шапката е c диаметър от 6 до 15 см....
ОТРОВНА ГЪБА. Причинява тежки разстройства. Опасността от смесване с другите ядливи гъби печурка - горска и ливадна, е голяма. Съдържанието т. нар. дразнещи вещества в тази гъба е високо. Това са вещества от групата на смолите, терпените и лютите субстанции. Дразнещото действие с...