Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,
Т

Млечница бяла

ЯДЛИВА ГЪБА, с типичен горчиво-лютив вкус, натрапчив не особено приятен и не се понася от всички консуматори. Винаги преди консумация трябва да се обработва термично с малко оцет във врящата вода за отстраняване на лютивината. Не се консумира в големи количества, защото причинява...

Манатарка

ЯДЛИВА ГЪБА, с изключителен вкус и аромат. Подходяща е за всякакъв вид обработки. Сушена се запазва дълго време, но се напада много от червеи. Съхранява се трудно. Расте навсякъде в горите на средния планински пояс (200-700 м н. в.) в Стара планина, Родопите, Средна гора, Стра...

Рижика

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, много ценена. Подходяща е за всякакъв вид преработка (натюр, саламура, маринована - самостоятелно или в смес с други гъби) и за съхраняване. Появява се в средата на пролетта, а след това през лятото и есента. Расте предимно в по-младите борови, смърчови и ...

Дипленка

ОТРОВНА ГЪБА в прясно състояние. Съдържа алкалоида гиромитрин, откъдето носи и латинското си име, наричан още и хелвелена киселина. След пълно изсушаване на гъбата алкалоидът, който е много летлив, се отстранява и гъбата става напълно годна за консумация. Но само след изсушаване!...

Кладница

БЕЗУСЛОВНО ЯДЛИВА. Макар че цветът на гъбата понякога е тъмен, месото й е бяло, вкусно и дебело; то не променя цвета си, при готвенето остава бяло и приятно, но за готвене трябва да се вземат само млади гъби. Подходяща е и за консервиране. Масово се култивира и продава в големите...

Корал отровен

ОТРОВНА ГЪБА. Причинява тежки стомашни разстройства. Не трябва да се консумира дори и след неколкократни изварявания във вряща вода. Расте в иглолистни, широколистни и смесени гори през лятото и есента. ОПИСАНИЕ: Шапка в типична форма гъбата няма. Плодното тяло изр...

Начало