Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,
В

Сурогризка

ЯДЛИВА ГЪБА, но сьс съмнителни кулинарни качества. Няма нито добър вкус, нито характерен гъбен мирис. Някои автори смятат, че може да се консумира само млада. Тук именно трябва да се подчертае, че консумирана млада (например сурова като салата, без термична обработка), предизвикв...

Манатарка червеностъблена

ЯДЛИВА ГЪБА, с обикновен вкус и мирис. Поради голямото й сходство с дяволската гъба (отровна!) и огнената манатарка (съмнителна!) не трябва да се събира и консумира. Расте през лятото и есента във всички гори -широколистни, смесени и иглолистни, но винаги поединично. ОПИС...

Майска гъба

Гъбата има няколко вариетета: albellum (Fr.) - чисто бяла, gambosum (Fr.) - жълто-бяла, graveolens (Pеrs.) - малка (звънчевидна) c по-тъмна (до светлокафява) и palumbinum (Quеll.) - с бледожълта шапка. ЯДЛИВА ГЪБА, много ценна, подходяща за всякакъв вид преработка. Расте още ...

Мухоморка бяла отровна

СМЪРТНОСНО ОТРОВНА ГЪБА. Съдържа алкалоида аманитатоксин (който се нарича още и фалоидин, и е трета-четвърта по ред най-силна отрова от растителен произход). Той поразява предимно черния дроб, но действа и върху бъбреците и панкреаса. Късните признаци на отравянето (след 1-2 дни)...

Пърхутка яйцевидна

ЯДЛИВА ГЪБА, но само в най-млада възраст, докато глебата е бяла. След потъмняване е негодна за храна. Появява се в края на пролетта, расте през лятото и есента по ливади, поляни, горски пасища, често в находища. ОПИСАНИЕ: Шапката всъщност не съществува в характерния й...

Брезовка червена

ЯДЛИВА ГЪБА. Изключително подходяща за готвене. При сушене потъмнява. На по-едрите екземпляри се консумират само шапките, защото пънчетата стават твърди и трудно се преработват. Расте в широколистните гори, под тополови дървета, на групички, масово, често и в паркове с широколи...

Начало