Гъби

Азбучен указател:

Изберете начална буква
Б, Г, Д, К, М, О, П, Р, С, Ч,
И

Мухоморка зелена

СИЛНО ОТРОВНА ГЪБА. Общо е становището на всички специалисти, че това е най-отровната гъба в природата. По данни от световната литература над 90 % от отравянията се дължат на зелената мухоморка. Тя съдържа много от отровите циклопептиди фалоин, фалоидин и аманитохемолизин и др., ...

Масловка зърнеста

ЯДЛИВА ГЪБА, подходяща за всякакви видове преработки, с приятен гъбен вкус и мирис. Преди консумация или преработка кожицата се почиства с ножче. Консумирана в по-големи количества с кожицата, затруднява храносмилането. Расте през пролетта, по-рядко през лятото (при топли дъждо...

Рижика

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, много ценена. Подходяща е за всякакъв вид преработка (натюр, саламура, маринована - самостоятелно или в смес с други гъби) и за съхраняване. Появява се в средата на пролетта, а след това през лятото и есента. Расте предимно в по-младите борови, смърчови и ...

Манатарка кестенява

ЯДЛИВА ГЪБА, добра за консумация, с приятен аромат на плодове. Расте в смесените и широколистните гори, предпочита по-леки почви. Появява се в края на пролетта, през лятото и есента в находища сред гората около дърветата. ОПИСАНИЕ: Шапката е средно голяма, с диаметър ...

Масловка елегантна

ЯДЛИВА ГЪБА, вкусна, но без особено подчертан аромат. Застарелите екземпляри са силно напоени с вода не само от падналите дъждове, но и от роса и при влажно време, т. е. тя е силно хигроскопична, както и почти всички масловки. Когато стане кафява, гъбата е негодна за консумация. ...

Корал жълт

ЯДЛИВА ГЪБА. Може да се консумира и сурова като салата или в супи, но само младите екземпляри - връхчетата на старите екземпляри се вгорчават и обикновено се отстраняват. За предпочитане е да се събират само младите гъби. След изсушаване се смилат на гъбено брашно, което се съхра...

Начало