Растения » Импасианс

 Импасианс
Impatiens

За цели поколения това е било изключително популярно стайно растение. Резниците се вкореняват лесно, а с подходящи грижи растенията ще цъфтят почти през цялата година.
Има три основни групи импасианс. Доскоро се отглеждаха само традиционните видове – разперени сочни стъбла с бели, червени или розови цветове измежду листата. През последните години бяха създадени стотици нови сортове. Една от новите групи е F1-хибриди – малки и компактни растения с много цветове, които частично или изцяло закриват листата. Освен стандартните бели, розови и червени багри има оранжеви и лилави. Друга група включва хибриди New Guinea – растенията са с пъстри листа. Импасиансът не е труден за отглеждане, но изисква редовни грижи. Няколко пъти пензирайте младите растения, за да се разклонят. Подмладявайте възрастните растения всяка пролет чрез изрязване на стъблата. Стъблата на растенията от традиционната група са крехки – високите растения се нуждаят от подпорка. Подхранвайте редовно по време на растеж и проветрявайте през горещите дни. Не забравяйте да поливате често през лятото.

Тайни на успеха

Температура: Умерено топло – минимална 13°С през зимата; ако искате да цъфти през зимата, растението трябва да е при температура над 15°С.
Светлина: Ярка, но избягвайте пряката слънчева през лятото; ако искате растението да цъфти през зимата, осигурете му по няколко часа слънце.
Вода: Почвата трябва да е непрекъснато влажна; през лятото може да се наложи да поливате всеки ден, през зимата поливайте по-малко.
Влажност на въздуха: От време на време пулверизирайте листата, но не и отворените цветове.
Пресаждане: Саксията трябва да се напълни с корени, за да цъфти обилно растението; ако е необходимо, пресадете през пролетта.
Размножаване: Стъблените резници се вкореняват лесно по всяко време на годината; засейте семена през пролетта.

Автор: Стойка Жекова

Представяме Ви:

Филодендрон

Наскоро популярността на филодендроните се възвърна. Изискванията им към условията са тези, които са имали в древния си дом в американските тропични гори – без пряка слънчева светлина и влажна среда, ...

Гайлардия

Повечето гайлардии може да се отглеждат от семена и цъфтят през първата година. Многогодишните сортове се оставят в бордюра за цъфтеж през следващите години. Закупените като едногодишни се отглеждат з...

Птерис

Папратите са едни от най-древните висши растения, разпространени по цялото земно кълбо. Многократно се е променял климатът, едни растения са измирали, появявали са се други, а папратите са успели да с...

Партеноцисус (дива лоза)

Известно растение, което пълзи по стените на къщите, а листата му стават яркочервени наесен. Около наименованията му цари голямо объркване - в градинския център най-вероятно е вписано като ампелопсис ...

Начало