Растения » Фотиния

 Фотиния
Photinia

Храст, който ще намерите в много градински центрове, но в малко книги. Причината е, че доскоро фотинията се смяташе за прекалено семпла, но през 1955 г. се появи Photinia fraseri. Напролет този хибрид има огненочервени листа, подобни на листата на пиериса, а освен това расте и в неутрална, и във варовита почва. Студът може да се окаже проблем.
Сортове: Най-добрият сорт е P. fraseri Red Robin. Младите листа са яркочервени напролет, а по-късно стават тъмнозелени. С времето достига 2,4 м височина. Още по-висок сорт е P. fraseri Robusta. Младите листа са медночервени и приличат на листата на лавъра.
Място и почва: Почва с добри дренажни свойства, но избягвайте тежката глинеста почва. Необходимо е слънчево място.
Подкастряне: Отрежете новите листа веднага щом баграта им избледнее - на тяхно място ще се появят нови.
Размножаване: Заложете зелени резници в сандъче през лятото.

Автор: Ангелина Костова

Представяме Ви:

Кориандър

Свежите листа на кориандъра се използват като подправка на салати и предястия с месо. Листата му са богати на витамин С, каротиноиди, захари. Той е етеричномаслодайно растение, но намира приложение в ...

Нолана

Ноланата се появи през 80-те години на нашия век. Тръбестите цветове са едри, туфите от листа - гъсти. Отлично растение за разполагане по края на лехи и бордюри, във висящи кошници и като почвопокривн...

Крин (хемерокалис)

Напоследък се появиха много хибриди на това растение. Жълтото и оранжевото вече не са единствените багри, а и цветовете са в различни форми - не само тръбести и открити. Освен традиционните сортове (7...

Риган

Нарича се още овчарски босилек и е известен най-вече като подправка за пици, но той е и изискана подправка към салати, спагети, доматени сосове, ястия от зеленчуци и яйца, към супи, печени птици, пече...

Начало