29.11.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 4366 |  0 
Опасно ли е лечението чрез хипноза?
Макар че е наречена на името на Хипнос - древногръцкия бог на съня, хипнозата не е сън. След дълги години изследвания психолозите все още не могат да кажат какво точно е тя. За възможностите на хипнотерапията разказва Лилия Савова - магистър психолог.

- Г-жо Савова, какво представлява хипнозата?

- Може да се разглежда като променено състояние на съзнанието с емоционална и словесна връзка между хипнотизатора и хипнотизирания, внушаемостта е повишена. В много случаи хипнозата прилича на сън, но не е сън.

- Много хора се страхуват от хипнозата. Защо?

- Някои хора се страхуват да не ги накарат да извършат нещо нередно или да злоупотребят с тях в хипноза (най-често тези опасения идват от сензационни писания, филми и “някой бил казал”). Освен това професионално работещите с хипноза не се занимават с такива неща. Ако някой все пак има такива страхове, сеансите могат да се извършват в присъствието на близък. Много рядко хипноза може да премине в сън, след което човек се наспива и се събужда.

- Възможно ли е несъзнателно да се попадне под хипноза?

- Хипнозата се случва в нашето всекидневие: когато гледаме интересен филм и сме дотолкова погълнати от него, че се чувстваме като част от действието – това е хипноза. Когато сме се задълбочили в дадена музика, молитва, интересна книга… Същността на хипнозата е концентрацията. Който умее ефективно да се концентрира, може ефективно да влияе на тялото, душата и мисълта си.

- Какво представлява хипнотерапията?

- Хипнотерапията е лечение с използване на хипноза. Областите на приложение са много – неврози, фобии, разстройства на съня, тегло, анорексия, отказване от пушене, наркомании, хазартна зависимост, стресови разстройства след травми, личностни проблеми, сценична треска. Работата обикновено предполага няколко месеца психотерапевтични сеанси, веднъж седмично.

- Кой в България може да практикува хипнотерапия?

- Лекари, стоматолози и психолози. Хипноза се използва при здрави хора, които искат да решат определен проблем, да променят нещо в себе си и в начина си на живот, за излизане от творческа криза, за емоционално развитие и себепознание. Хипнозата намира приложение и в спорта, обучението, юридическата практика, рекламата.

- Може ли по време на хипноза човек да си спомни къде е загубил или забравил определена вещ?

- Да, това е реално, всъщност състоянието на тревога и напрежение пречат на човека да си спомни нещо. Когато се освободи от тревожността, паметта му дава тази информация, която той иска.
16.12.2011 г. / доц. Еньо Бояджиев

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020