23.03.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 6486 |  0 
Внимавайте със състоянието на гърдите си
Вечен обект на желание, женските гърди са рисувани от художници, извайвани от скулптори, възпявани от поети, които ги обявяват за най-красивото нещо на света. Всъщност всички гърди са хубави, стига да са здрави, не пропускат да ни напомнят мамолозите, които открай време повтарят, че трябва да бъдем по-внимателни с тях и редовно да следим за състоянието им. Естествено, за наше добро!
Главната причина, заради която жените не искат да се преглеждат при лекар специалист, е страхът - глупав и почти винаги неоснователен. Оказва се, че само в 3% от случаите усетената с пипане бучка е злокачествено образувание, в 8% -доброкачествено, в останалите случаи става дума за нормално и преходно явление или за мастопатия.

Bеднъж в месеца

Предменструалното увеличение на млечните жлези е естествено, програмирано от природата състояние, но евентуалната болка е признак на това, че ендокринните процеси в организма се отклоняват от нормалното, т. е. налице е хормонален дисбаланс. Как да приемаме болката? Преди всичко без страх - неоснователните опасения и притеснения натоварват излишно нервната система, а такъв нежен орган като млечната жлеза реагира веднага на стреса. Не бива обаче и да пренебрегваме неприятното усещане, а да се консултираме с гинеколог или мамолог - вероятно става дума за напълно лечима мастопатия.

Какво да видим?

Процесът на развитие на мастопатията е доста сложен - през отделните етапи от живота на жената дейността на млечните й жлези се влияе от десетки различни хормони. Въпреки това обаче рисковите фактори, водещи до заболяването, са добре известни.
Най-опасни от тях са постоянният стрес и силните емоционални преживявания, хроничните болести на половите органи, дължащи се на възпаления или на хормонални сривове, незадоволителният сексуален живот, проблемите с жлезите, генетичното наследство.
Важна роля за състоянието на млечните жлези играят и репродуктивните функции на жената. Така или иначе гърдите са създадени не толкова и не само за привличане на мъжкото внимание. Животът на нашите баби, чак до настъпването на климактериума, се е състоял от бременности, раждания, кърмене, затова и гърдите им били използвани по основното си предназначение. Специалистите смятат, че жени, родили и кърмили 3-4 деца, със сигурност не са заплашени от мастопатия, но подобен подвиг в наши дни граничи с фантастиката! Затова и представителките на нежния пол „плащат” за невинното на пръв поглед насилие над природата, каквото представлява контрацепцията. Разбира се, никой днес не кара жените да раждат до безкрайност, но пък и никой не ги съветва да хранят децата си изкуствено. Кърменето е полезно както за бебето - иначе то няма да е здраво, така и за майка му, понеже ще има по-малко проблеми с гърдите си, на които оказват отрицателно въздействие и абортите, маститите, късните раждания, пълното отсъствие на потомство.

Повече щастие и спокойствие

Уви, нито жените, нито лекарите са в състояние да повлияят на някои рискови фактори - не всяка ева се радва на безоблачен семеен живот, но както гласи древната мъдрост, ако не можем да променим обстоятелствата, длъжни сме да променим отношението си към тях. Точно затова мамолозите в един глас с психолозите напомнят на нежния пол, че на света съществуват множество приятни и доставящи радост неща. И понеже стресът със сигурност е отговорен за повечето мастопатии, ние трябва да го преодолеем, колкото и да ни е трудно. Лишени сте от великолепното лекарство, наречено секс? Заменете го с друго - правете си подаръци, занимавайте се с това, което ви харесва, почивайте си добре, спете достатъчно, по-спокойно се отнасяйте към неприятностите, та вие заплащате за тях със здравето си!

Храненето

Трябва ли да се ограничавате в нещо, когато имате мастопатия? Сама по себе си болестта не налага драконовски мерки по отношение на менюто и лекарите дават само препоръки от общ характер - да не се злоупотребява с мазнините и рафинираната захар, да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци, богати на каротин (моркови, домати), витамин С (цитруси, киви), за готвене да се използват растителни масла. Когато болките преди мензис са особено силни, налага се да ограничите солта, заради която тъканите задържат течности, да се откажете от алкохола и силното кафе, вместо черен да пиете зелен чай. Напрежението и болезнените усещания в гърдите намаляват и благодарение на ябълките, магданоза, айрана, морските дарове, рибата.
При положение че мастопатията е съпътствана от затлъстяване, проблемът става по-сериозен, тъй като излишните килограми са един от рисковите фактори за развитие на рака на млечната жлеза.
Във всички случаи се налага да се вталите - работата е там, че мастните тъкани представляват нещо като фабрика за производство на женския полов хормон естроген, а неговият излишък създава реална опасност за раково заболяване. Именно с атаката на естрогените се обяснява и фактът, че жените с ранен пубертет (преди 12 години) и късен климакс (след 55 години) боледуват от рак на млечната жлеза 1,5 пъти по-често от връстничките си, при които мензисът се е забавил, а климактериумът е настъпил по-рано.

Пазете се!

Не бива да се отнасяте с пренебрежение към още един от рисковите фактори, водещи до доброкачествени и злокачествени образувания в гърдите - травмите. Невинният на пръв поглед удар с лакът може да се окаже доста опасен впоследствие, затова създайте си навика да се „защитавате" в препълнения градски транспорт и при занимания със спорт. Мамолозите съветват жените да си изработят един много полезен рефлекс - да кръстосват ръце пред гърдите си във всяка неочаквана ситуация.
Не особено полезни и даже вредни за бюста са и излагането на силно слънце без горната част на банския, горещите вани, от които кожата се отпуска, драстичните диети.

Внимание, опасност!

* Токсичните вещества, проникващи в организма с всяко всмукване на цигарения дим, нарушават работата на ендокринната система, затрудняват нормалното протичане на месечния цикъл и допринасят за развитието на мастопатия.
* Според специалистите най-рисковите периоди, през които може да се заболее от рак на гърдата, са между 45 - 50 и между 55 - 60 години. Това не означава, че през останалото време можете да сте спокойни. Напротив, след като навърши 30 години, всяка жена трябва да се изследва веднъж годишно и да се пази от стресови ситуации.

Прегледайте се сами

Правете това веднъж месечно, между 6-ия и 12-ия ден от началото на мензиса.
1. Застанете пред огледалото и отпуснете ръце. Разгледайте подробно гърдите си, обръщайки внимание на евентуална промяна в обема и формата им, в цвета на кожата, зърната, ореолите.
2. Вдигнете ръце и пак се огледайте. Убедете се, че няма никакви удебелявания и гънки по повърхността на кожата. Не бива да съществува и някаква новопоявила се асиметрия.
3. Стиснете зърното си с палеца и показалеца на противоположната ръка, за да установите дали от него излиза течност и какъв е цветът й.
4. Опипайте бавно гърдите си - дясната с пръстите на лявата ръка, лявата - с тези на дясната.
5. Легнете и отново опипайте гърдите си, като обърнете по-голямо внимание на долната им част.
6. Проверете за лимфни възли под мишниците. Дори да ги има, не се стряскайте, а веднага се консултирайте с домашния си лекар.

Само факти

Фиброзно-кистозната мастопатия е доброкачествено заболяване на млечните жлези, при което се променя структурата на съставящите ги тъкани. От нея страдат 80% от жените. През по-ранните стадии болезнените усещания съпровождат само предменструалния синдром, през по-късните - целия цикъл. Жените, страдащи от мастопатия, могат да развият кисти и фиброаденоми, също доброкачествени образувания, които обаче се нуждаят от постоянен лекарски контрол, защото някои от тях могат да се изродят в рак. Не се паникьосвайте - от 10 случая 9 са напълно доброкачествени.
01.11.2013 г. / д-р Галина Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023