05.12.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за здраве
 1284 |  0 
Червеното вино укрепва сърцето
Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система.
Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия умират 10-12 пъти повече от исхемична болест или от други сърдечни заболявания, отколкото французите. Причината е в постоянната употреба по време на хранене на по малко натурално вино – “виновник” за т. нар. френски феномен. Аналогична закономерност е наблюдавана е при онкологичните заболявания. Най-много успехи в това отношение имат южни страни като Испания, Португалия, Гърция, където виното е неразделна част от храненето.
Изследване в тези страни доказва също, че при хората, които пият всеки ден по един или два пъти вино, сравнени с онези, които пият един път седмично или изобщо не пият, намалява рискът да се разболеят от артрит в долните крайници.
Особено полезно е виното по време на менопаузата. Тогава се повишава опасността от развитието на коронарна недостатъчност заради рязкото намаляване на нивото на естрогените. Спиртът, съдържащ се във виното, повишава изработката на естрогени, твърдят световноизвестни учени. Виното защитава и от тромбози, които се развиват заради сгъстяване на кръвта и появата в нея на съсиреци, които може да запушат артериите. Питието на боговете разрежда кръвта, констатират изследователи. Според тях то има и бактерицидно действие. Експерименти с вино показват, че прибавено (50%) към замърсена вода, то я прави безопасна.
Доказано е също, че червеното вино унищожава вирусът на полиомиелита. Отбелязват се, че непушачите, които обаче си пийват по малко вино, по-малко боледуват от грип, отколкото пълните трезвениците.
Виното действа благотворно и върху стомаха – защитава го от възникването на язва на дванадесетопръстника.
Веществата, които влизат в състава на виното, стимулират секрецията на жлъчния мехур. Благодарение на това виното помаха за по-лесното смиланена тежката храна. Най-добриятн начин да се забави процесът на стареенето е борбата със свободните радикали. Виното се справя и с тази функция, подмладявайки организма.
14.01.2018 г. / д-р Галина Тодорова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020