Още рецепти » Червеното вино укрепва сърцето

 Червеното вино укрепва сърцето

Много изследвания потвърждават изключително полезното влияние на виното върху сърдечно-съдовата система.
Статистиката е красноречива: северните народи и населението на САЩ, Австралия и Шотандия умират 10-12 пъти повече от исхемична болест или от други сърдечни заболявания, отколкото французите. Причината е в постоянната употреба по време на хранене на по малко натурално вино – “виновник” за т. нар. френски феномен. Аналогична закономерност е наблюдавана е при онкологичните заболявания. Най-много успехи в това отношение имат южни страни като Испания, Португалия, Гърция, където виното е неразделна част от храненето.
Изследване в тези страни доказва също, че при хората, които пият всеки ден по един или два пъти вино, сравнени с онези, които пият един път седмично или изобщо не пият, намалява рискът да се разболеят от артрит в долните крайници.
Особено полезно е виното по време на менопаузата. Тогава се повишава опасността от развитието на коронарна недостатъчност заради рязкото намаляване на нивото на естрогените. Спиртът, съдържащ се във виното, повишава изработката на естрогени, твърдят световноизвестни учени. Виното защитава и от тромбози, които се развиват заради сгъстяване на кръвта и появата в нея на съсиреци, които може да запушат артериите. Питието на боговете разрежда кръвта, констатират изследователи. Според тях то има и бактерицидно действие. Експерименти с вино показват, че прибавено (50%) към замърсена вода, то я прави безопасна.
Доказано е също, че червеното вино унищожава вирусът на полиомиелита. Отбелязват се, че непушачите, които обаче си пийват по малко вино, по-малко боледуват от грип, отколкото пълните трезвениците.
Виното действа благотворно и върху стомаха – защитава го от възникването на язва на дванадесетопръстника.
Веществата, които влизат в състава на виното, стимулират секрецията на жлъчния мехур. Благодарение на това виното помаха за по-лесното смиланена тежката храна. Най-добриятн начин да се забави процесът на стареенето е борбата със свободните радикали. Виното се справя и с тази функция, подмладявайки организма.

Автор: д-р Галина Тодорова

Представяме Ви:

Рецепти от Изтока

От хиляди години хората търсят тайнствения еликсир на здравето и младостта, който удължава живота, но все още не са ги открили. Още през древността алхимиците създали многобройни рецепти за лекарст...

Цветът в нашия дом

В продължение на дълги години бяхме свикнали да мислим, че най-важни в дома ни са мебелите, но съвременният им дизайн -пределно опростен, изключително функционален и почти лишен от индивидуалност, им ...

Основни правила за резитба на прасковата

Характерна особеност на прасковата е, че всяка година залага много повече плодни пъпки и се претоварва с плодове. Това налага всяка година да се извършват много силни резитби за плододаване. Оставени ...

Да сготвим каша

Брашняна каша с чесън Продукти за 4 порции: 4-5 с.л. разтопено краве масло, 1 к.ч. брашно, 6-7 скилидки чесън, 2 ч.л. олио, сол. Нaчин на приготвяне: Препичаме брашното в сух тиган и след т...

Начало