Още рецепти » Край на сезонния косопад

 Край на сезонния косопад

През есента, казват дерматолозите, освен листата от дърветата пада и косата. Сериозно ли е положението, можем да преценим сами и след това да вземем съответните мерки.

Няма място за паника

Сезонният косопад не е нещо необичайно, тъй като животът на всеки човешки косъм зависи от хормоналната секреция. По тази причина през пролетта и есента проблемът става особено актуален и не отминава никого. Все пак косопадът трябва да е в умерени мащаби и да не продължава повече от шест седмици - само тогава няма да имаме поводи за безпокойство. Така или иначе всеки ден ние се разделяме с от 20 до 70 косъма, като количеството е малко по-голямо през преходните сезони. За да разберем как точно стоят нещата при нас и дали косопадът не е сигнал за някакво заболяване, трябва да си направим един прост, но безпогрешен тест. Поставете длан с разперени пръсти в немитата си от три дни коса. После стиснете пръсти и ги прекарайте от корените до краищата. Сложете падналите косми върху лист хартия, повторете операцията още четири пъти и бройте. Ако стигнете само до 10-15, става въпрос за сезонен косопад, който се преодолява с комплексни витамини, подхранващи шампоани, серуми и маски. Ако обаче сте събрали повече от 20 косъма, консултирайте се с дерматолог.

Обогатете менюто си

Косата черпи енергия от кръвоносните съдове, разположени в кожата на главата, затова нейното здраве и красота до голяма степен зависят от добре или зле балансирания хранителен режим. Освен от витамини - В, Е и F, олигоелементи - цинк, селен, сяра, и минерални соли - желязо, магнезий, калций, косата се нуждае и от аминокиселини, съдържащи се в протеините. Така че сега точно не е моментът да се мръщите на месото и яйцата. По-разумно ще бъде да засилите тяхното присъствие на масата си. Помислете и за комплексните витамини, които действат в дълбочина върху косъма и го правят по-здрав. Благодарение на тях, стига да се вземат всеки ден в продължение на месец, косата става по-податлива на разресване, не цъфти, изглежда блестяща и жизнена.

Разнообразие в грижите

Преди всичко трябва да сменяме редовно шампоаните, балсамите и маските, които използваме, защото след продължително третиране с едни и същи продукти косата привиква към тях. В резултат активните им съставки вече не й действат така пълноценно, както в началото. През есента е най-добре да се ориентирате към шампоани с подхранващ ефект, стимулиращи микроциркулацията, и непременно да отделите повече време на измиването - миенето набързо не е полезно за косата, а недостатъчно доброто й изплакване може да се окаже направо вредно. Сложете малко шампоан в дланта си, разредете го с вода и го нанесете по цялата коса. След това масажирайте скалпа с леки кръгови движения на меката част на пръстите. Никакви енергични фрикции, защото така ще стимулирате мастните жлези да произвеждат повече себум или ще предизвикате появата на пърхот. След шампоана и балсама обливайте продължително главата си с хладка вода, като по възможност завършите миенето със студена - това ще придаде несравним блясък на косата и ще я направи по-здрава. През есента в продължение на няколко седмици след всяко измиване слагайте ревитализиращи серуми или лосиони, които стимулират растежа и предпазват от външни агресии - стрес, замърсена околна среда, студ, влага и т. н. Тези продукти освен всичко друго предотвратяват прекомерното изсушаване на краищата, спират косопада, нормализират отделянето на себум. Някои даже придават повече обем на тънката коса.

Автор: Татяна Стоянова

Представяме Ви:

МАНДЖИ С АРПАДЖИК

Безмесен чумлек в гърне Продукти за 4 порции: 1 кг дребни лукчета, 50 г чесън, 1 с.л. брашно, 150 г домати, половин к.ч. червено вино, 150 г лук, 1 к.ч. олио, червен пипер, чубрица, дафинов лист,...

Консервиране на вишни

Сладко от вишни Прoдукти: 1 кг вишни, 1,25 кг захар, 1 ч.л. лимонена киселина Нaчин на приготвяне: Изчистваме плода от костилките като внимаваме да не го нараним. В съда, в който варим сладк...

Тестени вкусотии с кашкавал

Пърженки с кашкавал Прoдукти: 80 г краве масло, 80 г брашно, 400 мл прясно мляко, 150 г кашкавал, 4 жълтъка, индийско орехче, черен пипер, сол, 1 яйце, 1-2 с.л. галета, олио за пържене. Нaчин н...

От какво страдат ходилата?

Те цял живот носят тялото ни и сигурно затова ни създават толкова неприятности, особено когато годините напреднат. Така или иначе, повечето хора се раждат с нормални ходила, но няколко десетилетия по-...

Начало