29.11.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 6709 |  1 
Какъв тип пергола да изберем за двора?
Писмото

Закупихме селски имот с обширен двор. Няма да го използваме за засаждане на зеленчуци и бихме искали да направим пергола или друго подобно съоръжение? Ще ни помогнете ли със съвет какъв тип пергола да изберем, в какъв цвят да бъде, може ли да се пуснат по нея растения?

Отговорът

Перголите са конструкции, “извикващи” чувство на уют и защитеност. На целеустремените хора ще се понравят дългите перголи със строго зададено направление, увличащи напред. Те подканят да отидеш до края и да видиш какво се намира в далечната част на градината.
Жените, които обикновено са по-спокойни от мъжете и привързани към домашното огнище отдават предпочитание на малките перголи с пейчици и люлки. Такава пергола може да се оплете с рози. Ако на открит участък се поставят редом няколко къси перголи (но не плътно една до друга, а под ъгъл, с не големи разстояния помежду им), траекторията на движение ще стане начупена – ту влизаш под свод, ту се показваш под открито небе. Такива извиващи се пътечки са подходящи за спокойни разходки.
Чрез перголата се отвлича вниманието от монотонната ограда. Изграждайки около неприветлива ограда пергола, маршрутът на движение се оживява и става по-интересен. Перголата може да бъде “сцена”, но и “зала за зрители” (подходящи за семейни събирания и приятелски срещи. В първия случай стои на възвишение, допълнена с ротонда или фонтан. Това дава възможност да се любувате на градината, както от далеч, така и от близко разстояние. Конструкцията, подходяща за “театрална зала”, се оборудва с няколко пейки, столчета или кресла. Фонтан или водоскок се поставя извън нейните граници, на близко разстояние, така че “зрителят” да може да му се любува, намирайки се вътре в перголата.
В какъв цвят да се боядиса? Ако искате тя да бъде ярък елемент в градината – в бяло. Светлата конструкция се отличава целогодишно. В случай че съоръжението е призвано да подчертава растенията, тогава избирайте нещо, ненабиващо се на очи – приглушено зелено или цвят на естествено дърво.
07.05.2012 г. / арх. Таня Димитрова
Най-четеното в "Рецепти за градината"
Коментари (1)
Коментари От: Юрий Бончев  09:34  вторник, 22 януари 2013 г.Докладвай
обиден коментар
 
Cъвременни алуминиеви перголи:
- те се пребират;
- те пазят от дъжд;
- те пазят от сняг;
- те са автоматизирани;
- http://hubavitenti.com/catalog-pergoli-1.pdf
-http://hubavitenti.com


 

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020