Още рецепти » И във вашия двор може да цъфне магнолия

 И във вашия двор може да цъфне магнолия

Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват много добре и при нашите условия. У нас по-често се отглеждат храстовидните видове магнолия стелата (с бели цветове, които се разтварят преди разлистването) и магнолия лилифлора (с лилави цветове, които се появяват по-късно).
Магнолията става все по-модерна у нас и напоследък никак не е трудно да се намери в разсадниците и градинските центрове посадъчен материал. Продават се в контейнери. След като я разопаковате, засадете я с всичката пръст. Магнолиите не обичат преместване и затова фиданките трябва да се изваждат с много пръст по корените им. Трябва да имате предвид, че магнолиите са взискателни към почвата. Тя трябва да е дълбока, влагоемна и най-важното – да не е варовита. Обогатяването на почвата с широколистна листовка й се отразява добре. Изберете й слънчево място, без да има в непосредствена близост други дървета и храсти. Така ще се вижда по-добре хубостта й, а освен това светлината е важно условие да залага цветни пъпки.
Обикновено магнолиите се продават като храстчета. Ако искате да ги оформите като дърво, трябва да запазите най-добре развитото клонче. По-разпространено е храстовидното им отглеждане. Ако избирате и вие него, запазвате 3-4 добре развити клончета. По-слабите премахвате. Така постъпвате и с едното от онези, които се опират и си пречат. Добре ще и да мулчирате почвената повърхност около засаденото храстче с дървесна кора, натрошени съчки и листа или друг подходящ материал. Този мулч оформете в пласт от 5-10 см с диаметър 50-60 см, но така че да не опира в стъблата на засаденото растение.

Автор: Радка Лазарова

Представяме Ви:

Вкусотии с доматен сос

Кюфтета с доматен сос Продукти за 4 порции: 500 г кайма, 1 глава лук или 100 г зелени пера, 120 г доматено пюре, 100 г бял хляб, 1 ч.ч. прясно мляко, 2 с.л. брашно, 2 с.л. олио, 250 мл месен буль...

Кьопоолу за зимата

Класическо кьопоолу Прoдукти: 8 кг патладжани, 1,5 кг червени или зелени чушки “Капия”, 500 г червени домати, 1 връзка магданоз, 1 връзка копър, 200 г сол. Нaчин на приготвяне: Изпечените ...

Консервиране на карфиол

Пазарджишка туршия Прoдукти: 5 кг камби, 1 кг моркови, 2 глави карфиол, 2 главички целина; зa маринатата: 500 мл олио, 500 г захар, 1 л оцет, 8 ч.ч. вода, 1 пакетче черен пипер на зърна, 5 дафин...

Тропическата феерия на Нонг Нуч в Сиам

Някога Тайланд се е наричал Сиам, така някои го назовават и днес. Това е единствената страна в Югоизточна Азия, която е запазила своята независимост по времето, когато всичките й съседи са били европе...

Начало