Има около 80 вида магнолии, разпространени в топлите области на Източна и Югоизточна Азия и южните и югоизточни райони на Централна Америка. Въпреки субтропичния си произход, някои видове се чувстват много добре и при нашите условия. У нас по-често се отглеждат храстовидните видове магнолия стелата (с бели цветове, които се разтварят преди разлистването) и магнолия лилифлора (с лилави цветове, които се появяват по-късно).
Магнолията става все по-модерна у нас и напоследък никак не е трудно да се намери в разсадниците и градинските центрове посадъчен материал. Продават се в контейнери. След като я разопаковате, засадете я с всичката пръст. Магнолиите не обичат преместване и затова фиданките трябва да се изваждат с много пръст по корените им. Трябва да имате предвид, че магнолиите са взискателни към почвата. Тя трябва да е дълбока, влагоемна и най-важното – да не е варовита. Обогатяването на почвата с широколистна листовка й се отразява добре. Изберете й слънчево място, без да има в непосредствена близост други дървета и храсти. Така ще се вижда по-добре хубостта й, а освен това светлината е важно условие да залага цветни пъпки.
Обикновено магнолиите се продават като храстчета. Ако искате да ги оформите като дърво, трябва да запазите най-добре развитото клонче. По-разпространено е храстовидното им отглеждане. Ако избирате и вие него, запазвате 3-4 добре развити клончета. По-слабите премахвате. Така постъпвате и с едното от онези, които се опират и си пречат. Добре ще и да мулчирате почвената повърхност около засаденото храстче с дървесна кора, натрошени съчки и листа или друг подходящ материал. Този мулч оформете в пласт от 5-10 см с диаметър 50-60 см, но така че да не опира в стъблата на засаденото растение.
Трябва ли бъдещата майка да кърми своето бебе е въпрос, който има само един-единствен отговор. Да, трябва и дори когато й се налага да започне по-рано работа, не бива да заменя майчиното мляко с изкус...
Ако все още не сте разгледали древния град Перперикон, време е да го направите. Изцяло изсечено в скалите архелогическото чудо се намира само на 20 километра от град Кърджали. Препоръчително е разходк...
Панирани крилца Прoдукти: 1 пакет пилешки крилца, сол, босилек, черен пипер, олио за пържене. Нaчин на приготвяне: Накисваме крилцата във вода за 1 час, за да омекнат и станат крехки. Смесва...
Шкембе чорба Прoдукти: 500 г телешко шкембе, 1 к.ч. кисело или прясно мляко, 1 глава чесън, черен и червен пипер, оцет, сол. Нaчин на приготвяне: Пущаме шкембето във вряща вода, както е цял...