15.08.2020 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 2362 |  0 
Орхидея в градината!
Видът плейоне формозан произхожда от Тибет. Там той успява да цъфти разкошно по скали, обхванати от мъхове, или върху стъбла и клони на загинали дървета. Затова е подходящ за отглеждане в алпинеуми или в саксии в неотоплявани помещения.
Плейонето оформя къси и тлъсти лъжелуковици, до 3 см високи. От тях излизат елиптично удължените листа с изпъкнала нерватура. Но цветовете, те са тези, които излъчват омайваща нежност и красота. Петте розово-лилави венчелистчета са разперани като крилца, а от центъра излиза бледо-розова тръбичка, отвътре изпъстрена с разпилени червени чертички. Особено чаровна е нежно насечената й на реснички периферия. Цветната дръжка е 10-15 см дълга, а цветът е 8-10 см в диаметър. Цъфти през май-юни. От този вид е създаден сорт Алба с чисто бели цветове, но е слабо разпространен.
Вашите растения ще са красиви още първата година, ако сте избрали добре огрявано от слънцето място, а почвата да е много лека, добре дренирана, дори леко камениста. Поливайте само по време на растежа и цъфтежа. След това намалете поливането и го прекратете, когато жълтите листа изчезнат. За да подготвите растенията за студената зима, мулчирайте над тях с изолиращи студа материали - слама, сухи клонки и листа.
Бихте могли да размножите плейонето чрез отделяне на издънки. Засаждайте ги на разстояния 10 х 10 см. Използва се и разделяне на лъжелуковиците. По-добре е новообразуваните детки да доотгледате първо в саксии или терини и да ги изнесете на открито след втората година.

Правилата

Запомнете - поне половината от лъжелуковицата да е над почвата. Най-подходящият срок за засаждане е през април. Тези екзотични растения са много нежни. При прекалено поливане пъпките покафеняват, а листата се покриват с кафяви петна.
21.07.2014 г. / Елена Христова

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2020