07.06.2023 година
1564339898.swf
Р
ецепти за градината
 2983 |  0 
Тагетесът – идеалният партньор
За създаването на постоянно цъфтящи лехи се използват многогодишни растения или пък цъфтящи едногодишници. Подобни лехи изискват ежегодно засаждане, но привлекателна при тях е възможността да се създават ярки петна. Но и тук има подводни камъни. Ако е прекалено топло - цветята са дребни, ако пък има безкрайни дъждове - цветята се намокрят и развалят вида си. Абсолютно безпогрешният вариант за създаването на ярки и постоянно цъфтящи педна са тагетесите.

От пролет до късна есен

Тагетесите са непретенциозни, затова без тях не може да се мине в градските градинки, където е сложно да се грижите за растения. Именно туртата дава този ефект на постоянен цвят. Посадени в почвата още през пролетта, но вече цъфтящи, те продължават цъфтежа си до сериозните зимни студове. Цветовата гама на тагетеса е от жълтия, оранжевия, червения до кафявия сектор. Използването на различни по височина сорто-
ве позволява създаването на необходимата живописност.
Туртата в диво състояние расте в Северна Америка. В декоративното градинарство се използват множество сортове, които са получени от три основни вида - изправеният тагетес или африканският (Tagetes erecta), френският тагетес (Tagetes patula), тънколистният тагетес или мексикански (Tagetes tenuifolia).

Засаждането с разсад е за предпочитане

Тагетесите се отглеждат като посев или като разсад. За предпочитане е вторият път, защото така цъфтят максимално дълго и правят лехата красива. Кълновете се появяват 5-7 дни след посяването, а след още две седмици, растенията се пикират. Разсадът е силен, здрав и не се бои от пресаждане. Дори ако разсадът е отгледан не в отделни чашки, а в сандъче, корените на тагетеса не страдат много при разделянето. Нерядко след засаждането на тагетесите в почвата листата му стават тъмночервени, бордо или с лилав оттенък. Това е заради ярката слънчева светлина. След като се приспособят към новото си местообитание, листата на тагетесите отново ще позеленеят. Ценността на тагетесите е в това, че оздравяват почвата, в която са посадени.

Особеност

Тагетесите имат специфичен аромат. Тази миризма отблъсква много насекоми-вредители. Посадените в лехата или близо до дървета и храсти тагетеси изпълняват не само декоративна, но и фитосанитарна работа.
Цветните кошнички на туртата съдържат етерични масла и боядисващи вещества. Те се използват при туршии и маринати, а естествената растителна боя се използва в изработването на различни изделия.

Тагетесите са особено актуални, ако:

• участъкът е нов, не са проведени мероприятия по рекултивация на почвата или тя е изтощена;
• мястото е абсолютно открито и другите цветя растат трудно под постоянните палещи лъчи на слънцето;
• на терена има силни ветрове;
• нямате възможност редовно да поливате растенията, да разрохкате почвата, която се покрива с голяма кора, да подхранвате.

Видове

Изправеният тагетес или африканският (Tagetes erecta) разраства до голям храст с височина 80-120 см, с компактна или разпусната форма, но с ярко изразени главни филизи. Те са много, но всички са изправени нагоре и формата на храста изглежда пирамидална. Съцветията са крупни единични кошнички, полукичести, прости, но често и кичести по форма, с диаметър 6-13 см. Обикновено съцветията са едноцветни, яркожълти, оранжеви, по-рядко двуцветни.
Понякога всяко венчелистче е малко по-светло от основния тон.
Френският тагетес (Tagetes patula) е значително по-нисък от изправения (15-50 см), но формира раз-пръстнати храсти, които се разклоняват почти до земята. Цветовете-кошнички са единични или събрани в съцветия с диаметър 4-6 см. формата им е кичеста, полукичеста или проста, с жълт, оранжев, червено-кафяв цвят, често са двуцветни. Цъфтят много обилно. Към този вид се отнася най-разпространените сортове.
Тънколистният тагетес или мексикански (Tagetes tenuifolia) е ниско растящо растение, което образува изящни компактни храстчета с височина 20-40 см. Дребните прости кошнички с диаметър 1.5-3 см са събрани в четко-видни съцветия. Окраската им най-често е жълта и оражева. Сортовете, получени от този вид, са прекрасни бордюрни растения.
16.06.2015 г. / ВЕСТНИК ЗА ГРАДИНАТА

Въведете дума

Изберете рубрика
 
Приятели на Рецепти
 
 
Всички права запазени
РЕЦЕПТИ.БГ 2010 -2023