Още рецепти » Как да сготвим спагети

 Как да сготвим спагети

Спагети болонезе

Прoдукти: 500 г спагети, 250 г телешка кайма, 3 с.л. зехтин, 2 глави лук, 2 домата, 2-3 скилидки чесън, 1 морков, 1 с.л. нарязани листа от целина, 100 г настърган кашкавал, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги запържваме в мазнината. Прибавяме каймата и пържим, докато потъмнее. Сипваме обелените и нарязани домати, нарязания морков и ситно нарязаните листа от целина. Посоляваме и задушаваме 40 мин. Смесваме със сварените спагети, разбъркваме и поръсваме с настъргания кашкавал.

Спагети калабрезе

Прoдукти: 400 г спагети, 400 г шунка, 2 глави лук, 1 глава чесън, 100 г зелени маслини, пълнени с бадеми, 2 ч.ч. пикантен сос за спагети, 1 ч.л. краве масло, 1 зелено люто чушле, 2-3 с.л. зехтин, магданоз, черен пипер, сол, настърган пармезан за поръсване.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме, изплакваме и ги заливаме с разтопеното масло. Нарязваме лука и шунката на кубчета. Изваждаме бадемите, а маслините нарязваме на кръгчета. В сгорещения зехтин сипваме лука, шунката и маслините. Добавяме обелените скилидки чесън и целите бадеми. Задушаваме, докато лука и чесъна омекнат.
Разпределяме спагетите в затоплени чинии за сервиране. Отгоре разстиламе приготвената смес от шунка и маслини и заливаме със врящия пикантен сос. Поръсваме обилно с настърган пармезан и украсяваме с едро нарязан магданоз и лентички от лютото чушле.

Спагети карбонара

Прoдукти: 400 г спагети, 200 г шунка, 150 г гъби, 100 г краве масло, 3-4 домата, 1 к.ч. настърган кашкавал, 2-3 яйца, 2 с.л. сметана, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме шунката на дребни парченца и леко я запържваме в 30 г масло. Прибавяме обелените и настъргани домати, както и нарязаните гъби. Задушаваме до омекване. Разбиваме яйцата със сметаната и подправяме със сол и черен пипер. Сипваме сместа в доматения сос, без да кипваме. Сваряваме спагетите, отцеждаме и ги заливаме с останалото сгорещено масло. Разпределяме ги в чиниите за сервиране и заливаме с приготвения сос.

Спагети миланезе

Прoдукти: 400 г спагети, сол; за кюфтенцата: 250 г кайма /смес/, 250 г телешко месо, 2 яйца, 3 с.л. галета, 1 главичка лук, 1-2 щипки настъргана лимонова кора, 2 с.л. настърган кашкавал, наситнен магданоз, черен пипер, сол; зa соса: 3 с.л. доматено пюре, 1 с.л. зехтин, 1 равна ч.л. червен пипер, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме месото на дребно, смесваме го с останалите продукти за кюфтенцата и оформяме от сместа топчета с големината на орех. Варим ги 10 мин в подсолена вода. Запържваме доматеното пюре в сгорещената мазнина, отстраняваме съда от огъня и подправяме с червения пипер, лимонов сок и сол на вкус. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги заливаме с приготвения сос. Отгоре разпределяме сварените кюфтенца.

Спагети сицилиана

Прoдукти: 500 г спагети, 800 г домати, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. зехтин, 100 г настърган кашкавал, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме доматите и ги нарязваме на дребно. Прибавяме чесъна, счукан с малко сол, и няколко листа наситнен босилек. Варим 30 мин на умерен огън, като често бъркаме, за да се изпари водата. Накрая поръсваме с черен пипер и още малко босилек. Отделно сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Поливаме ги с приготвения сос и поръсваме с настърган кашкавал.

Спагети от Кампания

Прoдукти: 500 г спагети, 400 г телешко месо, 500 г домати, 2-3 скилидки чесън, 4 с.л. зехтин, 3-4 с.л. настърган кашкавал, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме месото на тънки парченца и го задушаваме в зехтина и 3-4 с.л. вода. Прибавяме обелените и нарязани домати и едро нарязания чесън. Поръсваме магданоза, посоляваме и задушаваме на умерен огън около 20 мин. Накрая размесваме със сварените спагети и поръсваме с настъргания кашкавал.

Венециански специалитет

Прoдукти: 500 г спагети, 1 с. л. сол, 2 с. л. захар, 250 г кълцано месо, 1 голяма глава лук, 1 голяма скилидка чесън, 500 г месести домати, 2 с. л. зехтин, 1/2 ч. л. босилек, 1/2 ч. л. риган, 1/2 ч. л. мащерка, 1 с. л. сладък червен пипер, малко доматен сок или кетчуп, 100 г настърган пармезан, бучка масло.
Нaчин на приготвяне: В голям съд възвираме 4 л вода, прибавяме сол и зехтин и потапяме внимателно спагетите. Варим 10 минути на слаб огън, като леко разбъркваме и внимаваме да не ги преварим. Отцеждаме ги в гевгир. В добре загрятото масло изпържваме лука и смачканата скилидка чесън, прибавяме месото и пържим при постоянно бъркане. Добавяме скълцаните обелени домати, захарта и подправките, посоляваме леко и оставяме на огъня 15 мин да се задуши. Гъстотата на соса зависи от доматите, така че може да се наложи прибавянето на течност (най-добре тръпчиво бяло вино) – сосът не бива да бъде гъст. Отцедените спагети разбъркваме със соса и разпределяме на порции в огнеупорни купички. Поръсваме обилно с настъргания пармезан и отгоре шприцваме панделки от масло. Запичаме в предварително загрята фурна (само на горен реотан), докато настърганият пармезан покафенее.

Спагети по сечуански

Прoдукти: 300 г тънки и къси спагети, 200 г бяло пилешко месо, сварено, нарязано на парченца и изпържено в зехтин или масло, 50 г печено кашу; зa соса: 4 малки главички лук, 2 скилидки чесън, 30 г пресен кориандър, 30 мл фъстъчено масло, 30 мл сладък сос “Чили” /сладък кетчуп/, 15 мл соев сос, 15 мл шери, 15 мл сусамено олио, 30 мл зехтин, 30 мл пилешки бульон или вода, 10 препечени пуканки
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в 1 л подсолена вода, като внимаваме да не се разварят. Отцеждаме ги в гевгир и ги измиваме със студена вода. Докато спагетите се варят смесваме в купа нарязаните на ситно зеленчуци, както и останалите съставки за соса. Леко загряваме соса, без да му позволяваме да заври, объркваме спагетите с този сос, разпределяме ги по чиниите и ги гарнираме с изпържените до поруменяване пилешки хапки, с пуканките и с кашуто. Сервираме веднага.

Спагети на фурна

Прoдукти: 350 г спагети, 150 г варена шунка, 80 г краве масло, 4 яйца, 250 мл сметана, 100 г мек кашкавал, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: В 3 л кипяща подсолена вода сваряваме спагетите и ги отцеждаме. Загряваме маслото и изпържваме нарязаната на ивички шунка. Объркваме я със спагетите. Изсипваме сместа в намазнена тавичка. Разбиваме яйцата на пяна и ги смесваме със сметаната. Подправяме със сол и черен пипер. Заливаме спагетите с тази смес и ги наръсваме с настъргания кашкавал. Печем 10 мин в силна фурна. Преди сервиране поръсваме със ситен магданоз.

Спагети с вино

Прoдукти: 500 г спагети, 300 г кайма, 1 морков, 1 главичка лук, 2-3 с.л. зехтин, 2-3 домата, 2 ч.ч. бульон, 1 ч.ч. бяло вино, 150 г стерилизирани гъби, 150 г настърган пармезан, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме зехтина и задушаваме в него наситнените лук и морков. Прибавяме каймата и с бъркане хубаво я раздробяваме. Наливаме топлия бульон и виното, подправяме със сол и черен пипер и варим, докато течността изври наполовина. Сипваме настърганите домати, малко по-късно - отцедените гъби. Готвим, докато сосът хубаво се сгъсти. Оставяме го на топло място. Възвираме 4 л подсолена вода и варим спагетите 8-10 мин. Отцеждаме ги и ги разбъркваме със соса. При сервиране наръсваме с пармезан.

Спагети с грах

Прoдукти: 100 г бекон, 100 г замразен грах, 100 г настърган пармезан, 2 скилидки чесън, 1 с.л. масло, 50 мл бяло вино или бульон, 400 г спагети, 2 яйца, сол, 200 мл заквасена сметана, щипка настъргано индийско орехче, черен пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме бекона на ивички, а чесъна на тънки филийки и ги пържим до поруменяване в сгорещеното масло. Наливаме виното и сметаната и кипваме. Включваме фурната на най-слаба степен, прехвърляме изпържената смес в огнеупорна купа и я държим на топло във фурната. Варим спагетите и граха в голямо количество подсолена вода 8 мин. Отцеждаме, обливаме ги със студена вода и ги слагаме в купата при бекона. Половината от настъргания пармезан разбъркваме с разбитите яйца, подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче. Прибавяме и тази смес в купата, внимателно объркваме и веднага сервираме като поръсваме с останалия пармезан.

Спагети с грах и прошуто

Прoдукти: 450 г спагети, 100 г прошуто, 2 скилидки чесън, 5 с.л. зехтин, 450 г замразен дребен грах, 2 ч.ч. пилешки или телешки бульон, магданоз, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Нарязваме на едро листата от 15 стръка магданоз. Наситняваме чесъна, а прошутото нарязваме на малки парченца. Загряваме зехтина на слаб огън, добавяме прошутото чесъна и магданоза и задушаваме 5 мин като разбъркваме периодично. Добавяме граха и задушаваме още 10 мин. Наливаме на части бульона и готвим, докато грахът хубаво омекне. Подправяме със сол и черен пипер. Възвираме 4 л подсолена вода и сваряваме спагетите. Отцеждаме ги и ги изсипваме в тигана с прошутото. Бъркаме постоянно, докато поемат част от соса. Прехвърляме в затоплена чиния и наръсваме със ситен магданоз.

Спагети с гъби

Прoдукти: 500 г спагети, 300 г мариновани гъби, 1-2 домата, 4 с.л. зехтин, 5-6 листа от глухарче, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме гъбите на тънки ивички и ги смесваме със спагетите и нарязаните листа от глухарче. Прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати. Оставяме спагетите 3-4 часа на студено. След това подправяме с лимонов сок и разбъркваме.

Спагети с гъби и грах

Прoдукти: 400 г спагети, 200 г гъби, 150 г грах, 30 г краве масло, 1 с.л. зехтин, 1 глава лук, 100 г бекон, 4 с.л. настърган пармезан, вода, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Изпържваме в маслото и зехтина ситно нарязания лук, нарязания на тънки парченца бекон и граха. Наливаме 1 к.ч. топла вода и задушаваме 10 мин под похлупак. Прибавяме ситно нарязаните гъби, 1 ч.л. лимонов сок и сол на вкус. Задушаваме още 5 мин. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Заливаме с гъбената смес и поръсваме с настърган кашкавал.

Спагети с доматен сос

Прoдукти: 500 г спагети, 1 кг домати, 5-6 с.л. зехтин, 2 люти чушлета, 8-10 маслини, 2-3 листа босилек, сол.
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме зехтина в дълбок тиган и запържваме нарязания чесън и лютите чушлета. По желание изваждаме чушлетата. Бавно прибавяме обелените и настъргани домати, като постоянно бъркаме. Щом доматите поемат мазнината, сипваме нарязаните маслини и варим 30 мин на умерен котлон. Накрая подправяме с босилек и сол на вкус. Прибавяме сварените и отцедени спагети и разбъркваме.

Спагети с домати и сирене

Прoдукти: 500 г спагети, 4 с.л. зехтин, 2 тиквички, 3 скилидки едро нарязан чесън, 1 ч.ч. нарязани домати, 1/2 ч.ч. бяло вино, сол, черен пипер, босилек, сирене.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. В намазнена тавичка слагаме тиквичките, нарязани на кръгчета, чесъна, доматите, виното, солта и черния пипер и печем на 180 градуса 15 минути. Прибавяме спагетите и разбъркваме. Поръсваме босилек, редим парчета сирене, размесваме и поднасяме в купа.

Спагети със зеленчукова майонеза

Прoдукти: 400 г спагети, 1 връзка пресен босилек, 2-3 скилидки чесън, 1 к.ч. зехтин, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Разбиваме с миксер босилека и чесъна, счукан с малко сол. Продължаваме да бъркаме като добавяме последователно по малко зехтин, кашкавал и отново зехтин и кашкавал, докато получим гладка майонеза. Оставяме майонезата да престои най-малко 1 час. След това заливаме сварените макарони и разбъркваме.

Спагети с кайма

Прoдукти: 400 г спагети, 300 г кайма, 1 глава лук, 1 морков, 1 стрък целина, 80 г краве масло, 1 1/2 к.ч. месен бульон, 2 с.л. доматено пюре, 250 г белени домати от консерва, 1 1/2 к.ч. червено вино, 100 г кашкавал, 1 ч.л. нарязан босилек, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука, моркова, целината и магданоза на дребно и ги задушаваме в сгорещеното масло. Добавяме каймата, а след малко – бульона. Сипваме доматеното пюре и нарязаните домати. Подправяме с босилека, черен пипер и сол на вкус. Задушаваме 30 мин на умерен огън. Сипваме виното и задушаваме още 5-6 мин. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Върху спагетите сипваме от приготвената смес и поръсваме с настърган кашкавал.

Спагети с кайма и зрял боб

Прoдукти: 500 г спагети, 500 г кайма, 200 г сварен зрял фасул, 1 голяма глава лук, 3-4 скилидки чесън, 1 зелена пиперка, 1 червена пиперка, 1 люта чушка, 3-4 с.л. зехтин, 3 с.л. доматено пюре, 1 ч.л. лют червен пипер, 1 ч.л. сушен риган, 1 ч.л. смлян кимион, 1 дафинов лист, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме лука на ситно и го запържваме в сгорещения зехтин. Щом стане златист, прибавяме каймата и пържим още 5-6 мин на силен огън, като разрохваме с лъжица. Прибавяме нарязаните на ивички пиперки и ситно нарязаната люта чушка. Захлупваме и задушаваме 5 мин на умерен огън. После прибавяме сварения и отцеден фасул, доматеното пюре, размито с малко вода, червения пипер и подправките. Посоляваме, доливаме малко топла вода, захлупваме и варим 30-40 мин и отцеждаме. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги прехвърляме в голям съд. Прибавяме приготвения сос и разбъркваме. Поднасяме веднага.

Спагети с колбаси

Прoдукти: 400 г спагети, 125 г пушени гърди, 2-3 скилидки чесън, 200 г телешки салам, 1 с.л. зехтин, 4 жълтъка, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, магданоз, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода. Отделно в сгорещения зехтин изпържваме пушените гърди заедно със ситно нарязания чесън. Жълтъците разбиваме добре с 80 г от кашкавала. Отцеждаме спагетите от водата и още горещи ги смесваме с жълтъците. Прибавяме изпържените пушени гърди заедно със ситно нарязания салам и разбъркваме добре. Сервираме в затоплени чинии, като накрая поръсваме всяка порция с останалия кашкавал, черен пипер и ситно нарязан магданоз.

Спагети с кюфтета

Прoдукти: 400 г спагети или макарони, 1 главичка лук, 1-2 скилидки чесън, 2 с.л. зехтин, 500 г домати, 1 с.л. доматено пюре, 1 с.л. захар, 3-4 с.л. настърган пармезан, мащерка, черен пипер, сол; за кюфтетата: 400 г телешка кайма, 2 филии сух бял хляб, 1 главичка лук, 1 яйце, магданоз, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Смесваме каймата с яйцето и накиснатия и отцеден хляб. Добавяме подправките, омесваме и оформяме малки кюфтенца, които изпържваме в сгорещеното олио. Отделно запържваме в сгорещения зехтин ситно нарязания лук и счукания чесън. Прибавяме обелените и настъргани домати, доматеното пюре, размито в малко вода, захарта, солта и подправките. Сипваме 2-3 с.л. топла вода, захлупваме и задушаваме 1 час на тих огън. Накрая прибавяме кюфтенцата и задушаваме още малко. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Отгоре слагаме кюфтенца със сос и поръсваме с настърган пармезан.

Спагети с леща

Прoдукти: 250 г спагети, 3 скилидки чесън, 100 г бекон, 3 домата (може и от консерва), 2 с.л. олио, 200 г леща, 250 мл зеленчуков бульон от кубче, 1 връзка магданоз, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме и измиваме лещата. Обелваме чесъна и го нарязваме на ситно, а бекона на парчета. Нарязваме доматите на по-едри късове. В тиган сгорещяваме олиото и запържваме в него бекона. Сипваме чесъна и подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме лещата и заливаме с горещия бульон. След като заври, варим 25 минути. Слагаме доматите и варим още 10 минути. Отделно сваряваме спагетите в 1 л подсолена вода според указанието на опаковката. Изсипваме ги в гевгир да се отцедят. Заливаме ги със соса и ги наръсваме със ситно нарязан магданоз и настърган на ренде кашкавал.

Спагети с лимонов сос

Прoдукти: 500 г спагети, 200 г шунка, 1 лимон, 60 г краве масло, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме лимона, изстискваме сока му, а кората нарязваме на тънки ивички. Загряваме маслото, прибавяме лимоновия сок и нарязаната лимонова кора и задушаваме. Подправяме с черен пипер и сол. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги изплакваме със студена вода. Прибавяме ситно нарязаната шунка и разбъркваме с лимоновия сос.

Спагети с мариновани зеленчуци

Прoдукти: 500 г спагети, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 1 резен целина, 3 домата, 1 връзка зелен лук, 2-3 стръка босилек, 4 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Разрязваме чушките надлъжно и отстраняваме семената. Половината чушки режем на кубчета, а другата половина – на тънки ивички. Нарязваме лука на ситно. Обелваме доматите и ги нарязваме на кубчета. Целината също нарязваме на кубчета. Смесваме зехтина с нарязания босилек, подправяме с черен пипер и сол и с тази смес заливаме зеленчуците. Оставяме ги да престоят 2 часа. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разпределяме в чиниите за сервиране. Върху тях изсипваме зеленчуковата смес.

Спагети с месо и шунка

Прoдукти: 400 г спагети, 500 г телешко месо, 300 г шунка, 1 ч.ч. доматено пюре, 2-3 кисели краставички, 2-3 моркова, 2-3 с.л. зехтин, 1 ч.л. червен пипер, 1-2 щипки стрита чубрица, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода заедно с чубрицата и малко зехтин. Отцеждаме и ги изплакваме. Нарязваме месото на малки кубчета и го запържваме в останалия зехтин. Изваждаме го и го прибавяме към спагетите заедно с нарязаните шунка и краставички. В същата мазнина запържваме морковите, нарязани на кубчета. Щом поомекнат, поръсваме червения пипер, разбъркваме и изсипваме доматеното пюре, разредено с малко топла вода. Изчакваме сосът да клокне и го изсипваме върху спагетите.

Спагети с миди и червен сос

Прoдукти: 500 г спагети, 250 г почистени миди, 4 големи домата, 3-4 скилидки чесън, 1 к.ч. зехтин, 1-2 люти чушлета, босилек, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. В зехтина запържваме ситно нарязаните чесън и люти чушлета. Прибавяме обелените и настъргани домати, а след малко – босилека. Задушаваме 30 мин. Прибавяме мидите и засилваме огъня. Варим, докато се изпари водата от мидите. Накрая изключваме котлона, но оставяме сместа да къкри още 5-6 мин. Разбъркваме мидите със сварените спагети.

Спагети с моркови и тиквички

Прoдукти: 400 г спагети, 1-2 тиквички, 3-4 моркова, 1 с.л. наситнен магданоз, 1 с.л. наситнен копър, 1 с.л. нарязан естрагон, 1 к.ч. зехтин, 2 с.л. винен оцет, 1 ч.л. горчица, 1 к.ч. месен бульон, лимонов сок, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Нарязваме тиквичките и морковите на ивички и ги задушаваме в 1-2 с.л. зехтин. Подправяме с черен пипер и сол на вкус. Добавяме спагетите и зелените подправки и разбъркваме. Разпределяме сместа по чиниите за сервиране. Загряваме останалия зехтин. Прибавяме оцета, бульона, горчицата и малко лимонов сок. Разбъркваме и заливаме спагетите с този сос.

Спагети с патладжан и босилек

Прoдукти: 1 патладжан, 1 скилидка чесън, 10 добре узрели домата, 100 г сирене, зехтин, 350 г спагети, 10 листенца босилек, сол, пипер
Нaчин на приготвяне: Нарязваме патладжана на тънки филийки, посоляваме и оставяме се отцеди. После изплакваме и подсушаваме. Попарваме доматите, обелваме ги, изчистваме им семките и ги наситняваме. Загряваме 2-3 с.л. зехтин и пържим в него до поруменяване нарязания на тънки филийки чесън. Прибавяме доматите, посоляваме и оставяме сместа да ври на умерен котлон, докато изври 1/3 от течността. Поръсваме с малко пипер и сваляме от котлона. Сгорещяваме още 2-3 с.л. зехтин и изпържваме в него подсушените филийки патладжан. Изваждаме ги върху хартиена салфетка да се отцедят и ги нарязваме на едро. Варим спагетите в 3 л подсолена вода около 6-7 мин. Отцеждаме. Бързо в по-голям съд на силен котлон объркваме патладжаните, половината от доматения сок, половината от настърганото сирене и няколко наситнени листенца босилек. Изсипваме сместа в голяма купа. Върху нея слагаме спагетите, наръсваме ги с останалото сирене, заливаме с останалия сос и ги украсяваме с босилек. Сервираме ги веднага.

Спагети с патладжан и маслини

Прoдукти: 450 г спагети, 500 г домати, 100 г маслини, 2 малки патладжана, зехтин, босилек, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Обелените патладжани нарязваме на малки кубчета, посоляваме оставяме да си пуснат горчивия сок. Отцеждаме и ги изплакваме ги и ги подсушаваме. Пържим ги в сгорещения зехтин до развномерно поруменяване. Прибавяме нарязаните на парченца маслини и пържим още 2-3 мин. Сипваме настърганите домати, посоляваме, поръсваме с черен пипер и босилек и варим на тих котлон, докато сосът се сгъсти. Бъркаме периодично. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги разбъркваме с приготвената смес.

Спагети, печени с праз

Прoдукти: 500 г спагети, 2 стръка праз, 250 г домати, 2 чушки, 4 яйца, 100 г кашкавал, 1 ч.ч. сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода. Нарязваме праза на колелца и го прибавяме към спагетите 3-4 мин преди да ги свалим от огъня. Отцеждаме. Нарязваме доматите на кубчета, чушките - на ивички, а магданоза – на ситно. Разбиваме яйцата и ги смесваме с настъргания кашкавал и сметаната. Прибавяме спагетите и зеленчука. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и разбъркваме. Изсипваме всичко в намаслена тавичка и печем 20 мин на 200°С.

Спагети с пресен лук и авокадо

Прoдукти: 400 г спагети, 3 броя авокадо, 1 връзка зелен лук, сокът от 2 лимона, 1 ч.ч. зеленчуков бульон, 4 с.л. портокалов сок, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме авокадото и го нарязваме на малки кубчета. Отделяме 1/3 от тях и ги заливаме с 1 с.л. лимонов сок. Другите 2/3 от авокадото разбиваме на пюре с останалия лимонов сок. Нарязваме лука на тънки кръгчета. Сипваме малко при кубчетата авокадо, а останалия прибавяме към пюрето заедно със ситно нарязания магданоз, портокаловия сок и бульона. Разбиваме пюрето още веднъж, подправяме със сол и черен пипер на вкус и заливаме спагетите с този сос. Гарнираме с кубчетата авокадо.

Спагети с прясно сирене и домати

Прoдукти: 500 г спагети, 300 г домати, 200 г прясно сирене, 1 к.ч. зехтин, 8-10 маслини, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме доматите, нарязваме ги на кубчета и ги смесваме със спагетите, зехтина, нарязаните маслини и босилек. Оставяме сместа да престои 5-6 мин и прибавяме нарязаното на кубчета сирене. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и внимателно разбъркваме.

Спагети с риба тон и маслини

Прoдукти: 400 г спагети, 500 г белени домати от консерва, 300 г риба тон от консерва, 10 зелени маслини, 5 черни маслини, 2 с.л. зехтин, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Задушаваме доматите в зехтина и леко ги намачкваме. Отцеждаме рибата и също е намачкваме. Разполовяваме черните маслини, а зелените нарязваме на ивици. Прибавяме рибата и маслините към доматения сок и разбъркваме. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и задушаваме 10 мин. Смесваме сварените спагети с приготвения сос и поднасяме.

Спагети със сардела

Прoдукти: 500 г спагети, 1 к.ч. зехтин, 2-3 скилидки чесън, 200 г черни маслини, 6 сардели /солени или от консерва/, 3-4 домата, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Измиваме сарделите и леко ги обезсоляваме. Нарязваме ги на дребно. Обелваме доматите и също ги нарязваме. В сгорещената мазнина запържваме нарязания чесън. Прибавяме сарделите, доматите, нарязаните маслини и черен пипер на вкус. Варим 1-2 мин на силен огън при непрекъснато бъркане. Накрая смесваме със сварените спагети и поръсваме с наситнен магданоз.

Спагети със сардини

Прoдукти: 450 г спагети, 12 сардини, 250 мл зехтин, 1 глава лук, 1-2 скилидки чесън, 1 с.л. ситно нарязан копър, 50 г лешници, 250 г стафиди, 50 г галета, сол
Нaчин на приготвяне: Сгорещяваме зехтин и запържваме в него до поруменяване наситнените лук и чесън. Прибавяме счуканите лешници, накиснатите и отцедени стафиди и копъра, пържим още 1-2 мин, сваляме от котлона и посоляваме. Разполовяваме сардините по дължина, овалваме ги в брашно и ги пържим в останалия загрят зехтин. Отцеждаме ги от мазнината върху салфетка. Възвираме 4 л подсолена вода и сваряваме спагетите. Отцеждаме. Връщаме отцедените спагети на котлона, прибавяме лучената смес, затопляме и разбъркваме. Разпределяме ги в топли чинии. Подреждаме върху тях изпържените сардини и наръсваме с леко запържена галета.

Спагети със сирене

Прoдукти: 500 г спагети, 200 г сирене, 2 домата, 3-4 с.л. олио, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Обелваме доматите, настъргваме ги на едро ренде и ги задушаваме в олиото. След това заливаме спагетите с получения сос, прибавяме натрошеното сирене и разбъркваме.

Спагети със спанак

Прoдукти: 500 г спагети, 800 г спанак, 60 г краве масло, 2 с.л. брашно, 500 мл прясно мляко, индийско орехче, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. От брашното, млякото и брашното приготвяме светъл сос. Нарязваме спанака на ситно и го задушаваме в малко вода. Добавяме соса и спагетите, поръсваме с индийско орехче, леко посоляваме и разбъркваме.

Спагети със специален сос

Прoдукти: 500 г спагети, 1 шепа босилек, 2 с.л. краве масло, 4 с.л. зехтин, 2 с.л. настъргано сирене, 2 с.л. настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Разбиваме с миксер босилека, маслото, сиренето и кашкавала. Подправяме с черен пипер. Смесваме със спагетите, наливаме 1-2 с.л. от горещата вода, в която сме варили спагетите и внимателно разбъркваме.

Спагети със стафиди

Прoдукти: 500 г спагети, 1 к.ч. стафиди, 1 к.ч. нарязани орехови ядки, 3-4 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Накисваме стафидите в хладка вода и ги отцеждаме. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги смесваме с орехите, стафидите и зехтина. Изсипваме сместа в тавичка и леко запичаме във фурната.

Спагети с тиквички

Прoдукти: 500 г спагети, 700-800 г тиквички, 1 к.ч. зехтин, 100 г настърган кашкавал, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и леко ги отцеждаме, така че по тях да остане малко вода. Нарязваме тиквичките на колелца и ги запържваме в сгорещената мазнина. След това добавяме малко гореща вода и ги задушаваме. Посоляваме на вкус и ги смесваме със сварените спагети. Разбъркваме и поръсваме с черен пипер и настърган кашкавал.

Спагети с тиквички и броколи

Прoдукти: 250 г спагети /1/2 пакет/, 1 глава броколи, 3 с.л. зехтин, 2 тиквички, 3 скилидки чесън, 2 с.л. краве масло, 150 мл пилешки бульон, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Накъсваме броколите на розички, които бланшираме 4-5 мин във вряща подсолена вода. Отцеждаме и ги обливаме със студена вода. Загряваме зехтина на умерен котлон и задушаваме 4 мин нарязаните на кубчета тиквички. Прибавяме маслото и счукания чесън и задушаваме още 2 мин, бъркайки периодично. Прибавяме броколите, обръщаме ги в мазнината и наливаме топлия пилешки бульон. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме сместа да къкри още 3-4 мин. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме и ги смесваме със зеленчуците.

Спагети с хайвер

Прoдукти: 500 г спагети, 200 г тарама хайвер, 2-3 скилидки чесън, 3-4с.л. зехтин, 1 к.ч. заквасена сметана, магданоз, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. В сгорещения зехтин запържваме ситно нарязаните чесън и магданоз. Прибавяме хайвера, разбъркваме и поръсваме червения пипер. Ако сосът е гъст, разреждаме с рибен бульон. Бъркаме 8-10 мин. Накрая изсипваме върху сварените спагети.

Спагети с чесън и зехтин

Прoдукти: 500 г спагети, 5-6 скилидки чесън, 5-6 с.л. зехтин, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода и ги отцеждаме. Още топли ги смесваме с едро нарязания чесън и зехтина. Разбъркваме много добре и оставяме спагетите да престоят няколко минути преди да сервираме.

Спагети с чушки

Прoдукти: 500 г спагети, 6 червени чушки, 2 с.л. краве масло, 1 глава лук, 1 с.л. оцет балсамико, черен пипер, сол
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме ги и запазваме 1 ч.ч. от водата, в която са вряли. Нарязваме лука и чушкитена ситно и ги задушаваме до омекване в маслото. Посоляваме, наръсваме с черен пипер, захлупваме и задушаваме още 5-6 мин. Наливаме оцета и водата от варенето, прибавяме спагетите и готвим всичко заедно още 3-4 мин.

Спагети с яйца

Прoдукти: 500 г спагети, 2 яйца, босилек, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Сваряваме спагетите в подсолена вода, изплакваме ги и ги отцеждаме. Разбиваме яйцата с 1 щипка сол и малко черен пипер. Прибавяме спагетите и интензивно разбъркваме, като внимаваме яйцата да не се пресекат. Накрая подправяме със ситно нарязан пресен босилек.

Кюфтенца в гнезда от спагети

Прoдукти: 500 г спагети /по-тънки/, 2 с.л. зехтин, 650 г телешка кайма, 200 г свинска кайма, 1 глава лук, 30 г галета, 250 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 ч.л. ситно нарязан магданоз, 1 щипка настъргано индийско орехче, сол, черен пипер; зa заливката: разбита заквасена сметана, кетчуп и настърган кашкавал
Нaчин на приготвяне: Загряваме зехтина и задушаваме до омекване ситно нарязания лук. Сваляме от котлона. В купа смесваме галетата, разбитите яйца и прясното мляко и ги оставяме да постоят 15 мин. Смесваме двата вида кайма, подправяме със сол, черен пипер и индийско орехче и прибавяме яйчената и лучената смеси. Подправяме с магданоза и омесваме много добре. Загряваме фурната на 180°С. Застиламе решетката на фурната с пергамент, оформяме малки кюфтенца, подреждаме ги и ги изпичаме. Печем не повече от 10 мин. Отделно възвираме 4 л подсолена вода и варим спагетите 8 мин. Отцеждаме ги в гевгир, веднага ги оформяме като гнезда и във всяко слагаме по 3 кюфтенца. Поливаме с разбита сметана или кетчуп и наръсваме с настърган кашкавал.

Кюфтета със спагети

Прoдукти: 300 г кайма, 200 г спагети, 1 с.л. доматено пюре, 1 яйце, 50 г кашкавал, риган, черен пипер, сол, олио за пържене.
Нaчин на приготвяне: Прибавяме към каймата суровото яйце, 1 щипка сол, 1 щипка риган и 1 щипка черен пипер и омесваме добре. Оформяме от сместа 4 кюфтета и ги изпържваме в сгорещеното олио. Изваждаме готовите кюфтета и в същата мазнина сипваме доматеното пюре, размито в 1 к.ч. топла вода. Посоляваме на вкус и оставяме соса да поври няколко минути. Сваряваме спагетите в подсолена вода, отцеждаме ги и ги сипваме в чиния за сервиране. Нареждаме отгоре изпържените кюфтета и заливаме с приготвения сос. Накрая поръсваме с настъргания кашкавал и поднасяме.

Наденица със спагети

Прoдукти: 150 г спагети, 3 скилидки чесън, 2 стръка пресен лук, 200 г домати, 150 г наденица, 1 с. л. олио, 150 г сирене, 6 яйца, 6 с. л. газирана вода, сол, червен и черен пипер, босилек.
Нaчин на приготвяне: Начупваме спагетите, варим 5 минути в подсолена вода и отцеждаме. Чесъна нарязваме на ситно, лука - на едро, доматите - на парчета, наденицата - на колелца. Загряваме олиото в тигана и запържваме наденицата. Прибавяме спагетите, лука, доматите и чесъна и задушаваме 5 минути. Натрошаваме сиренето, а яйцата разбиваме с газираната вода и ги смесваме със сиренето. Подправяме със сол и червен пипер и изсипваме в тигана. Оставяме на слаб огън ястието да стегне, поръсваме с черен пипер и босилек и поднасяме със зелена салата.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Отглеждане на бебето – къде грешим

Хранене, сън, хигиена... Възгледите за детското възпитание непрекъснато се променят. Методи, довчера смятани за непогрешими, днес се преосмислят тотално. При тези обстоятелства младите майки трудно на...

Шаби шик носи уюта на бабината къща

Някои го наричат куклен интериор, други - покоите на Мария Антоанета, но в сферата на домашния дизайн си остава терминът Шаби шик. Какво всъщност представлява този стил? Ако сте любители на консерв...

Как се правят пелмени

Продукти за тестото: 300 г бяло пшенично брашно, 1 яйце, 50 мл хладка вода, 1/2 ч. л. сол. Нaчин на приготвяне: Пресятото брашно изсипваме на купчинка върху плоскостта, на която ще месим. Правим в с...

За да се чувстваме добре вкъщи

„Покажи ми къде живееш и ще ти кажа какъв си" - това е философията на Фен шуй, хилядолетното китайско изкуство, което ни учи как да подредим дома си така, че да привлечем на своя страна положител...

Начало