Още рецепти » Капри – любимо място на богове и императори

 Капри – любимо място на богове и императори

От брега на Неапол Капри изглежда като огромен къс скала, захвърлен в морето, и с нищо не загатва за приказната си красота. До острова можете да стигнете с корабче от Неапол или Соренто.
За 40 минути ще прекосите Неаполския залив и ще акустирате на Марина Гранде – основното пристанище на Капри. Тук цари шаренията и безпорядъкът на Южна Италия и е най-добре веднага да хванете фуникольора, който ще ви изкачи в същинската част на градчето Капри.
Спрете за малко на горната тераса, за да се полюбувате на залива и на живописните бели къщички, накацали навсякъде около вас. После се обърнете, минете край часовниковата кула и излезте на малкото площадче La Piazzetta. То разделя градчето на две и е начална спирка за всички туристи. Поседнете и вие в някое от романтичните кафенета, изпълнили площада.
След ободряващо кафе разгледайте църквата Св. Стефан в дъното на площада или тръгнете по улица Виторио Емануеле. Веднага ще попаднете в света на лукса – от двете ви страни ще се редуват скъпи хотели и престижни бутици на най-известните италиански и световни марки. Дори да нямате пукната пара в тази обстановка ще ви предразположи да се чувствате като част от хай-лайфа.

Какво си струва да видите:

Непременно отидете в градините на Август. Построени в началото на ХХ век от немския индустриалец Ф.А.Круп, тези градини впечатляват със своите цветове и хармония. От терасата на градините се открива великолепна гледка към морето, съседните островчета и митичните Фаралони. Оттук тръгва и известната Алея на Круп (Via Krupp). Ако имате време и стръмният наклон не ви притеснява, разходете се до Марина Пикола – второто пристанище на острова. Уверявам ви, че няма да съжалявате.
За любителите на историческите паметници интерес ще преставляват манастира Св.Йаков, построен през втората половина на ХІV век по време на Анджуйската династия, където най-впечатляващи са манастирският двор – определен като шедьовър на бароковата архитектура, и Часовниковата кула, построена в края на ХVІ век.
Несъмнено най-голямата историческа забележителност на острова е Вила Йовис на хълма Тиберио. Това е императорската резиденция на Тиберий – единствения римски император, управлявал империята не от Рим, а от малкото островче Капри. Въпреки че вилата е в руини, вие ще добиете представа за условията, в които е живял императора. Ако посетите вилата, отидете и на най-голямата атракция – Скокът на Тиберий. Това е 300 метрова отвесна скала, надвиснала над морето. Легендите разказват, че от тази скала императорът хвърлял своите противници в морето.

На любителите на природата препоръчвам да посетят Синята пещера. За целта трябва да си закупите билет за някоя от лодките, които тръгват по точно определено разписание от пристанище Марина Гранде. Пещерата представлява дупка с дължина 50 м, ширина 25 м и височина 14 м. Но известността на пещерата не се дължи на размерите, а на изумителната красота, която се открива пред вас, когато преминете през тесния отвор в скалата.

Анакапри

Ако сте на острова за по-дълго време, не пропускайте да посетите и Анакапри – второто градче, разположено от западната страна на скалите. Уличките и къщите там са значително по-семпли, но духът е не по-малко романтичен. Основните забележителности на Анакапри са Финикийската стълба, църквата Сан Микеле, вила Сан Микеле и Кастело Барбароса.

Подаръците

В Капри изборът на подаръци за близки и приятели е много лесен. Вие трябва да подарите или легендарния парфюм Картузия (запазена марка на Капри.) – подходящ подарък за всяка жена (една от атракциите е да посетите малката фабрика и да видите как се дестилира парфюма), или митичното Лимончело – световно известен ликьор, който се произвежда на острова и се продава на всеки ъгъл в градчето.

Автор: Александра Атанасова

Представяме Ви:

Как се отглежда разсад от петунии

За да отгледате разсад, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на ...

Депресията - болест или лошо настроение?

Думата депресия навлезе трайно в нашия речник, и всички ние поне веднъж в живота си сме изричали тайнствената фраза „Оставете ме, аз съм в депресия”. Най-често под депресия разбираме подтиснато настро...

За да се събуждате бодри

Как да не им завиди човек на децата - едва изскочили от леглото, те веднага започват да тичат из цялата къща, закусват с огромен апетит, не спират да говорят. В същото време възрастните едва-едва отле...

На какво се дължи бързото напълняване

На човек, който отслабва, може да се окаже помощ от много лекари - диетолози, ендокринолози, хирурзи и дори психолози. Но причината за наднорменото тегло е индивидуална за всеки. И трябва да се решава...

Начало