Още рецепти » Фантазии с аспержи

 Фантазии с аспержи

Супа от аспержи с ориз

Прoдукти: 300 г аспержи, 1 к.ч. ориз, 200 г сирене, 100 г краве масло, сокът от половин лимон, черен пипер, копър, сол.
Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки парченца аспержи около 1 ч в студена вода, за да отстраним горчивината им. Изплакваме, заливаме ги с 1,5 л студена подсолена вода и варим, докато омекнат добре. После отделяме главите на стръкчетата и пасираме стъблата. Заливаме ориза с 3 к.ч. студена подсолена вода и варим, докато набъбне добре. Отцеждаме и го смесваме с пюрето от аспержи. Подправяме с черен пипер и сол на вкус и заливаме с 1,5 л горещ бульон /. Щом заври, прибавяме главичките на аспержите, натрошеното сирене, маслото, ситно нарязания копър и варим още 5-6 мин. Изчакваме супата да изстине и застройваме с лимоновия сок и разбитото яйце.

Крем супа с аспержи

Прoдукти: 300 г бели аспержи, 1 филийка стар хляб, 6 с.л. масло, 65 мл бяло вино, 125 мл сметана, половин лимон, 1 щипка захар, черен пипер, индийско орехче, лимонов сок, сол.
Нaчин на приготвяне: Обелваме аспержите, нарязваме ги на малки парчета, като отделяме върховете. Варим ги в смес от вода, сол, 1 щипка захар, лимонов сок и натрошения хляб. След 20 мин прибавяме сметаната и 4 с.л. масло. Продължаваме да варим, докато омекнат. После пасираме и подправяме с лимонов сок, индийско орехче, черен пипер и сол. Отделно разтопяваме 2 с.л. масло в тенджера, прибавяме отделените върхове на аспержите и бъркаме леко. След това заливаме с виното и оставяме да се задушат на тих огън. Поднасяме супата в предварително подгрети чинии, като първо разпределяме върховете на аспержите, а отгоре наливаме супата. Подправяме с винения сос от задушаването и гарнираме с лимонови резени.

Супа от аспержи с кашкавал

Прoдукти: 250 г аспержи, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. брашно, 200 г кашкавал, 1 яйце, сокът от половин лимон, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Киснем нарязаните на малки парченца аспержи около 1 ч в студена вода, за да отстраним горчивината им. Изплакваме, заливаме ги с 1,5 л студена подсолена вода и варим, докато омекнат добре. Пасираме ги още горещи и ги връщаме в бульона. Правим светла запръжка от олиото и брашното и я сипваме в супата. Подправяме с черен пипер и варим още 10 мин. Изчакваме супата да изстине и застройваме с лимоновия сок и разбитото яйце.

Салата от аспержи със зелен фасул

Прoдукти: 400 г аспержи, 500 г зелен фасул, 2-3 с.л. оцет, 3-4 с.л. олио, 200 г майонеза, магданоз, сол; за украса: домати и твърдо сварени яйца.
Нaчин на приготвяне: Обелваме аспержите, завързваме ги на снопче и ги сваряваме в подсолена вода. След това ги изваждаме, като внимаваме да не се начупят и ги подреждаме в средата на голяма елипсовидна чиния. Отделно почистваме боба, нарязваме чушките му на ивици по дължина и също го сваряваме в подсолена вода. Оставяме сварения боб да се отцеди и го поливаме с оцета, който заедно с олиото сме разбили до побеляване. Поръсваме го с 2 с.л. ситно нарязан магданоз и внимателно разбъркваме. Подреждаме боба от двете страни на аспержите. Разбиваме майонезата, заливаме с нея аспержите, а отгоре поръсваме правилни ивици ситно нарязан магданоз. Украсяваме салатата с резенчета червени домати и кръгчета твърдо сварени яйца.

Зеленчукова торта

Прoдукти: 400 г многолистно тесто, 8 зелени аспержи, 200 г карфиол, 200 г моркови, 12 узрели домати, 150 г шунка, нарязана на тънки филийки, 3 яйца, 200 г сметана, 3 стръка магданоз, 3 стръка босилек, 3 щипки настъргано индийско орехче, 2 бучки захар, 4 с.л. едра морска сол, черен пипер.
Нaчин на приготвяне: Обелваме аспержите, като започнем от опашката към главата. Отделяме стъблата им от връхчетата. Връхчетата оставяме цели, а стъблата нарязваме на малки парченца. Измиваме карфиола и го накъсваме на розички. Остъргваме морковите и ги нарязваме на малки кубчета. Възвираме 2 л вода с 2 с.л. едра морска сол и 1 бучка захар. Прибавяме накъсания карфиол и нарязаните моркови. Оставяме ги да поврат 10 минути, след което ги отцеждаме. Отново слагаме 2 л вода да заври с 2 с.л. едра морска сол и 1 бучка захар. Прибавяме целите и нарязаните аспержи във врялата вода и ги оставяме да поврят 7 минути. След това ги измиваме със студена вода и ги изцеждаме. Разстиламе многолистното тесто на кръг с диаметър 28 см и дебелина 3 мм, така че да покрие дъното и стените на формата за торта, а краищата на тестото да са накъдрени. Надупчваме тестото по дъното с вилица и го поръсваме със зърна от зрял боб (суров). Покриваме го с фолио и го оставяме за 1/2 час в хладилника. Загряваме фурната на 240 градуса. Махаме фолиото и слагаме тестото да се пече 5 минути. Намаляваме на 210 градуса и оставяме да се пече още 5 минути. След това го изваждаме и махаме внимателно бобовите зърна. Нарязваме магданоза и босилека. Разбиваме яйцата добре и към тях прибавяме сметаната и нарязаните подправки. Посоляваме, поръсваме черния пипер и индийското орехче. Нареждаме филийките шунка на дъното на тортата. Върху тях слагаме карфиола, морковите и парченцата аспержи. Връхчетата на аспержите разполагаме под формата на звезда, а по края нареждаме доматите. Отново разбиваме яйцата със сметаната, за да се получи гладка смес, и я изсипваме върху зеленчуците. Слагаме в затоплената на 180 градуса фурна и оставяме тортата да се пече 35 минути. Зеленчуковата торта може да се консумира и топла, и студена.

Аспержи със сметана

Прoдукти: 500 г аспержи, 15 г краве масло, 150 г сметана, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме аспержите и ги завързваме във връзка. Пускаме ги във вряща подсолена вода, сваряваме ги до омекване и ги оставяме да се отцедят. Подреждаме ги в чинийки за сервиране, заливаме със сгорещеното масло и украсяваме с разбита сметана.

Аспержи с холандски сос

Прoдукти: 500 г аспержи, 200 г краве масло, 4 жълтъка, сокът от половин лимон, сол, бял пипер, 100 г кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Изрязваме твърдите краища на аспержите. Слагаме ги в съд с вряща подсолена вода и варим 5 минути, докато омекнат. После ги отцеждаме добре. Запържваме леко маслото в тигана и го оставяме да изстине. Разбиваме жълтъците с малко вода на пяна. Затопляме ги леко в тиганче на котлона, като продължаваме да ги бъркаме около 3 минути, докато сместа се сгъсти. Сваляме ги от котлона и добавяме към тях изстуденото масло, като непрекъснато бъркаме. Прибавяме и лимоновия сок. С получения сос поливаме аспержите и поръсваме с настъргания кашкавал.

Аспержи с кашкавал на фурна

Прoдукти: 1 кг аспержи, 5-6 твърдо сварени яйца, 1 пакетче краве масло, 100 г кашкавал, 1 с.л. брашно, 1ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Нарязваме твърдо сварените яйца на кръгчета. Обелваме аспержите и ги режем на парчета с дължина 4-5 см. Варим ги 15 мин в подсолена вода заедно с бучка масло. Изваждаме и ги отцеждаме. В добре намаслена тавичка нареждаме последователно пластове от аспержи и кръгчета яйца. Посоляваме всеки пласт и го поръсваме с черен пипер и разтопено масло. Завършване с пласт от аспержи. Размиваме брашното в млякото, прибавяме 2 с.л. разтопено масло и варим, докато получим желаната гъстота. Заливаме аспержите с тази смес, поръсваме настъргания кашкавал и запичаме до зачервяване.

Аспержи с яйца

Прoдукти: 500 г аспержи, сол, 6 с.л. масло, 4 твърдо сварени яйца, 1 с.л. брашно, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. настърган кашкавал.
Нaчин на приготвяне: Почистваме аспержите и ги нарязваме на парчета с дължина 3-4 см. Варим ги около 15 минути в подсолена вода, в която сме прибавили и 1 ч.л. масло. Изваждаме аспержите и оставяме да се отцедят. В тавичка, намазана с масло, нареждаме половината аспержи. Върху тях слагаме филийки от сварените яйца и покриваме с останалите аспержи. Загряваме 2 с.л. масло и запържваме в него брашното, разреждаме с млякото и отцедената от аспержите отвара. Посоляваме получения сос и го оставяме да възври. С него заливаме подредените в тавичката аспержи. Поръсваме с настъргания кашкавал и заливаме с останалото разтопено масло. Запичаме в умерено загрята фурна.

Огретен от аспержи

Прoдукти: 500 г стерилизирани аспержи (2 малки кутии), 2 сурови яйца, 4 твърдо сварени яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 4 с.л. масло, 3 с.л. брашно, 1/2 ч.ч. галета, 1 1/2 ч.ч. сок от консервата аспержи, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Загряваме в тефлонов тиган 2 с.л. масло и запържваме за 1-2 мин брашното. Разреждаме със сока от аспержите и прясното мляко и с постоянно бъркане оставяме сместа да поври на тих огън, докато се посгъсти. Изчакваме да се поохлади и я размесваме с разбитите сурови яйца, черен пипер и сол на вкус. Изсипваме малко от соса в глинен гювеч и разстиламе половината нарязани на едро аспержи. Отгоре слагаме варените яйца, нарязани на четвъртинки, покриваме с останалите аспержи и заливаме с останалия сос. Поръсваме с галетата и слагаме тук там парченца масло. Печем огретена 20-25 мин в предварително нагрята до 180°С фурна.

Пилешки гърди с аспержи

Прoдукти: 4 порции обезкостени пилешки гърди, 2 яйца, 60 г настъргано сирене, 30 г масло, 2 с.л. олио, 1 малка консерва аспержи, 2-3 с.л. брашно, сол.
Нaчин на приготвяне: Начукваме пилешките гърди, посоляваме, овалваме ги в брашното, потапяме ги в яйцата, разбити с половината от сиренето и ги пържим в смес от олиото и маслото от двете страни до порозовяване. Изваждаме порциите и върху всяка слагаме по 3 аспержи. Поръсваме с настъргано сирене и запичаме в слаба фурна, докато сиренето се разтопи.

Бяла риба с аспержи

Прoдукти: 1 бяла риба, около 1,5 кг, 500 г аспержи, 100 г краве масло, 160 г брашно, 500 мл прясно мляко, 2 жълтъка, 1/2 к.ч. кисела сметана, 100 г настърган кашкавал, 30 г галета, черен пипер, сол.
Нaчин на приготвяне: Пускаме почистената риба в малко количество кипяща подсолена вода и варим 10 минути. Изваждаме я, отстраняваме кожицата, поставяме в огнеупорен съд, а наоколо подреждаме сварените или стерилизирани аспержи, нарязани на парченца. Приготвяме сос бешамел, като запържваме маслото, сипваме в него млякото, посоляваме и възвираме на огъня. Прибавяме жълтъците, които сме разбили със сметаната сметаната, настъргания кашкавал и черен пипер на вкус. Заливаме рибата с приготвения сос, поръсваме с галетата, запържена в малко масло, и печем на умерен огън около 15 минути.

Аспержи с шунка и картофи

Прoдукти: 1,5 кг аспержи, 200 г шунка, 600 г картофи, 1 глава лук, половин пакетче краве масло, 2 жълтъка, 2 ч.ч. бяло вино, 1 к.ч. настърган кашкавал, 1 1/2 к.ч. течна сметана, 2 с.л. брашно, 2 с.л. лимонов сок, босилек, индийско орехче, бял пипер, захар, сол.
Нaчин на приготвяне: Почистваме аспержите и ги пускаме в кипяща подсолена вода, към която сме прибавили 1-2 щипки захар. Захлупваме, варим 10 мин и после ги отцеждаме. Обелваме картофите и ги нарязваме на филийки. Нарязваме лука на ситно и го задушаваме в маслото заедно със шунката, нарязана на дребни кубчета. Поръсваме брашното и при непрекъснато бъркане наливаме виното, сметаната и част от бульона, в който са врели аспержите. Подправяме със сол, лимонов сок, индийско орехче, бял пипер и ситно нарязан босилек. После сипваме настъргания настъргания кашкавал, а накрая внимателно прибавяме разбитите жълтъци. Покриваме дъното на огнеупорен съд с картофите. Разпределяме отгоре аспержите и заливаме с приготвения сос. Печем 15 мин във фурна, загрята до 180 градуса.

Макарони с аспержи

Прoдукти: 450 г макарони, 450 г аспержи, 100 г краве масло, 2 с.л. дребни лукчета, 1 червена чушка, 1/2 ч.л. черен пипер, сол, 100 г настърган пармезан
Нaчин на приготвяне: Почистените аспержи нарязваме на парченца по 2 см и ги пускаме в тенджера с кипяща подсолена вода. Варим ги 4 мин, отцеждаме в гевгир и хубаво ги обливаме със студена вода. В голям тиган на умерен котлон задушаваме в половината от маслото обелените и разполовени лукчета, както и изчистената от семките и нарязана на тесни ивички чушка. Бъркаме периодично. Прибавяме отцедените аспержи и готвим още 3-4 мин. Сваряваме макароните в подсолена вода и ги прибавяме в тигана заедно с останалото масло. Поръсваме със сол и черен пипер и объркваме. Наръсваме с пармезан и веднага сервираме.

Фарфали с аспержи и хайвер от сьомга

Прoдукти: 260 г фарфали, 500 г замразени зелени аспержи, 1 кубче зеленчуков бульон, 1 малка консерва хайвер от сьомга, 3 с.л. олио, босилек, сол
Нaчин на приготвяне: Възвираме 1 л вода, в която сме разтворили кубчето бульон и сваряваме аспержите. Отстраняваме връхчетата им и нарязваме стъблото на еднакви парченца. Кипваме 2 л подсолена вода и сваряваме пастата. Отцеждаме и я прехвърляме в дълбока купа. Прибавяме аспержите, сипваме мазнината и поръсваме с наситнен босилек. Разбъркваме добре и прехвърляме в голяма чиния и украсяваме с хайвера и връхчетата аспержи.

Пюре от аспержи

Прoдукти: 1 кг аспержи, сол, 2 с.л. брашно, 4-5 с.л. масло, 1 ч.ч. прясно мляко.
Нaчин на приготвяне: Обелваме аспержите, нарязваме и ги сваряваме в подсолена вода. Отцеждаме ги и докато са още горещи, ги претриваме през цедка. В 3-4 с.л. масло запържваме брашното. Прибавяме претритите аспержи и разбъркваме. Наливаме прясното мляко и част от отварата. Разбъркваме и оставяме сместа да поври няколко минути. Преди да свалим пюрето от огъня, пускаме в него останалото прясно мляко.

Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Подгответе цитрусовите култури за зимата

Горещите летни дни отминаха. Дойде есента, за да ни напомни, че наближават зимните виелици – време, през което лимоните и другите цитрусови растения се нуждаят от топли помещения. Малцина знаят, че пр...

Как се отглежда разсад от петунии

За да отгледате разсад, освен семената на избраните от вас сортове, ще ви трябва подходящ съд, в който да ги засеете. Нужни ще са ви някои помощни инструменти, като например дъсчица за притъпкване на ...

Направете си версайска леха

Версайската леха се отличава по това, че през нея цветята цъфтят през цялото лято и при това не се нуждаят от отглеждането на разсад. Като правило, версайската леха има кръгла форма и в средата й има ...

Етъра - неподвластен на времето

Преди 47 години - на 7 септември 1964, на 8 км южно от Габрово отваря врати първият в България действащ музей на открито. Заслугата е на габровеца Лазар Донков, чийто барелеф е разположен в центъра на...

Начало