Още рецепти » Биоторове с фунгицидно действие

 Биоторове с фунгицидно действие

Alud
Представлява смес от стабилни молекулни комплекси на различни метали: мед 1.9% (Си) водоразтворим, 0.80% манган (Мп) водоразтворим, 0.50% цинк (Zn), под формата на тетраглюконати на глюконова киселина от пчелен мед. Съдържа натурален пчелен мед и екстракт от водорасли.
Системно навлиза и се пренася със соковете като действа като дезифектант на васкуларните съдове на растенията, отстранява съществуващ гъбен мицел на ендоваскуларни болести като вертицилиум (Verticilium) и Фузариум( Fusarium sp.) по зеленчукови, предпазва от мана (Phytophtora) ябълки, круши, праскови и ягоди, силно повишава имунитета на лозата.
• При зеленчукови видове действа срещу Fusarium и Verticilium внесен чрез пръскане двукратно през вегетацията в доза 200-400 мл/дка, а при завишен риск се препоръчва доза 400-600 мл/дка.
• При лоза силно повишава имунитета на растенията. Внася се по време на формиране и наедряване на плодовете, след беритба и след резитба в доза 150-250 мл/дка чрез пръскане.
• При ябълка добър ефект срещу мана Phytophtora cactorum, внесен по време на опадване на венчелистчетата и формиране на плодовете, и след беритба в дози 250-300 мл/дка чрез пръскане или 400-500 мл/дка чрез фертигация.
• При круша за борба с мана Phytophtora cactorum, третиранията са като при ябълка.
• При праскови и нектарини за предпазване от мана в дози като при ябълка.

Cuore

Съдържа 5% мед (Си) водоразтворим под формата на нейонен молекулярен комплекс, навлизащ и действащ системно в расителните тъкани. Абсорбира се от листа и корени. Катализира биосинтеза на полифеноли и фитоалексини, индуцира системна резистентност при растенията. Използва се за контрол на икономически значими болести като мана, алтернария, бактериоза, струпясване, къдравост, пригор.
Не предизвиква фитотоксичност дори при чувствителни на мед култури, при много чувствителни видове (като някои костилкови и определени десертни сортове лози) се препоръчва внасяне само чрез фертигация.
• При зеленчукови култури за контрол на мана (Phytophtora infestans), алтернария (Alternaria solani) и бактериоза (Pseudomonas Syringae) се третира от разсаждане до нарастване на плодовете с интервал 12-15 дни в дози 250-350 мл/дка листно или 300-350 мл/дка чрез фертигация.
• При лоза за контрол на мана (Plasmopara viticola) и бактериоза се третира от поява на първи филиза до прошарване на зърната в доза 200-300 мл/дка с интервал 12-15 дни чрез пръскане (листно).
• При ябълка за предпазване от струпясване (Venturia inaequalis) се пръска листно от бутонизация до зазряване на плодовете в доза 250 мл/дка на всеки 8-10 дни.
• При круша за предпазване от бактериен пригор (Erwinia amylovora) и струпясване (Venturia pyrina). Срещу бактериозата се прилага пръскане по време на цъфтеж в доза 250-300 мл/дка, а срещу струпясване третиране на всеки 8-10 дни листно или чрез фертигация.
• При праскови и нектарини за борба с къдравост по листата (Taphrina deformans) и пригор (Coryneum beijerinskii) се третира на всеки 12-15 дни в доза 250-300 мл./дка само чрез фертигация.
Препоръчва се самостоятелно третиране с Куоре.

Gescen

Съдържа сяра (S03) 30%, и азот(N) 10% освобождава тиолови групи, други S (-II) групи както и амониеви. Процесите протичащи след навлизането на сярата и азотните йони в растенията водят до удебеляване на тъканите и създаване на естествен имунитет. Основната функция на този продукт е борба с брашнестата мана при всички култури.
• При зеленчукови видове действа срещу Oidium (Leveillula Taurica) внесен чрез фертигация дву-трикратно през вегетацията в доза 200-300 мл/дка
• При лоза при риск от брашнеста мана (Uncinula necator) листно пръскане в доза 150-200 мл/дка на всеки 10-15 дни.
• При ябълка отличен ефект срещу брашнеста мана (Podosphaera leucotricha) и струпясване (Venturia inaequalis) в доза 150 мл/дка внесен чрез пръскане, листно.
• При круша за борба със струпясването (Venturia pyrina) в доза 150 мл/дка чрез пръскане
• При праскови и нектарини за предпазване от брашнеста мана (Sphaeroteca pannosa) пръскане в доза 150 мл/дка или чрез фертигация 200-300 мл/дка на всеки 12-14 дни.
GESCEN е единственият системен препарат за борба с брашнести мани и ръжди, непредизвикващ резистентност и неизискващ карантинен срок, тъй като е екологичен и безотпаден продукт.

Myelfos

Фосфорно - калиева суспензия, съдържа 70% Р205 водоразтворим и 8% калий К2С Благодарение на високата си фосфорна концентрация, внасянето му съществено подобрява развитието и дейността на кореновата система, също така ускорява формирането на полена и подобрява плододаването.
Продукта има много силно изразено фитосанитарно действие. Високата концентрация на фосфор (III) под формата на фосфониева киселина, действа като генератор на фитоалексини, създаващи висока естествена резистентност у растенията.
Миелфос е много ефективен срещу мана (Phytophtora intestans), алтернария (Alternaria solani) и бактериоза (Pseudomonas syringae) при зеленчукови. Предпазва също от заразяване с Verticilium и Fusarium.
При лозя предпазва от заразяване със сиво гниене (Botrytis cinerea).

Основни дози на приложение при зеленчукови, овощни, цитруси, маслини и др. 100-200 мл/дка (на 100 л. вода) чрез пръскане и 200-300 мл/дка чрез фертигация.
При зеленчукови се внася след разсаждане и в началото на цъфтежа, и повторно третиране при формиране и нарастване на плодовете. При лозя за предпазване от сиво гниене и с цел подобряване на плододаването се третира по време на цъфтеж и повторно в начало на съзряване и прошарване на гроздовете.

Grafox

Съдържа водоразтворим фосфор (Р205) - 32% и водоразтворим мед (Сu) - 2%. Графокс има много добро системно действие на фосфора(III) и медта(II),стимулира биосинтезата на полифеноли и хлорофил и повишава фитохормоналната активност след разсаждане на растенията.
Намалява значително повредите от нападение от гъбни болести. Използването на Графокс с пръскане осигурява покритие на повърхността на плодовете, предпазващо ги от гъбни болести. Предпазно третиране в доза 0,2-0,3 л/дка с пръскане и 0,3-0,4 л/дка с фертигация. Лечебно третиране чрез пръскане през 7-10 дни през целия период с риск от развитие на гъбните болести. Третирането трябва да започне при предстоящ риск от зараза. Графокс е приложим при всички култури, но е особено подходящ при винени и десертни сортове лози, зеленчукови и овощни култури.

Cynerstop

Суспензия на манган (Мn) 2% и естери на мастни киселини, които защитават епидермиса на плодовете от неблагоприятни биоклиматични въздействия. Внасянето му чрез пръскане защитава повърхността на плодовете.
Много подходящ за лозя десертни и винени сортове, предпазва гроздовете от сиво гниене (Botrytis cinerea), внесен чрез пръскане в доза 200-300 мл/дка. Употребява се и при зеленчукови, овощни видове и ягоди в същите дози.


Избери и поръчай ТУК


Автор: recepty.bg

Представяме Ви:

Кладенецът – красота и удобство

Добиването на вода от собствени водоизточници е популярно у нас в населените места, които не са водоснабдени или имат проблем с редовното подаване на вода. В тези случаи най-често се разчита на подзем...

Тъмните бенки са опасни

За бенките и опасностите, които крият, разговаряме с д-р Веселин Илиев - Д-р Илиев, опасни ли са бенките? - Опасни са по-големите, които имат неравна повърхност, косми или са силно пигментир...

Как се прави медовина

Наричат я още медово вино, хидромел, медов квас, медок. Известен е слаб и силен хидромел. В първия случай се използват водите от промиването на съдовете при прибиране на меда и остатъците от восъка. Т...

Да се научим да отказваме

Родителите често казват "не", когато детето им иска нова играчка. Какво да направим, за да разбере то правилно ограниченията, щом това се налага? Всеки човек има неосъществени мечти в детств...

Начало